Ljeto je godišnje doba koje pogoduje bakterijama. One se u ljetnjim uslovima lako razmnožavaju, a još lakše šire.
Djeca su tokom ljetnih mjeseci lagano obučena, a i mnogi mališani se pojačano znoje što je idealno za razvoj bakterija. Nehigijenski bazeni, jezera, rijeke, prljave morske obale su "legla" bakterija, odakle se one brzo zakače za kožu djeteta. Još je veći problem ako se neredovno tuširaju.

Koja je najčešća ljetnja infekcija kože kod djece?

Najviše djece dobije kožnu infekciju koja se naziva impetigo. Impetigo je gnojna upala površinskog sloja kože - epidermisa. Može ga uzrokovati jedna od jedna od bakterija: streptokok grupe A ili stafilokok aureus. Iako bolest može zahvatiti bilo koji dio tijela, najčešće se pojavljuje na izloženim dijelovima kože. Nastanku bolesti pogoduje sredina s niskim higijenskim standardom. Tako se kod mališana bolest najčešće pojavljuje na licu, a naročito oko nosa i usta te na nogama i rukama.
 
Kako prepoznati impetigo?

Početni simptomi javljaju se u obliku malih prištića. Oni ubrzo nakon izbijanja pucaju dok iz njihove unutrašnjosti izlazi ljepljiva smeđa tekućina koja se na kraju osuši i pretvara u kraste koje prekriju sve zaražene dijelove. Prištići mogu biti posve mali ili čak veličine novčića. Impetigu je svojstveno da se pojavi u predjelu oko nosnica gdje koža postaje crvena i nadražena malim žutim krasticama.

Šta preventivno učiniti?

Najbolji način prevencije ove bolesti je besprijekorna higijena. Zaraza se može prenijeti peškirom ili sapunom koji je koristila osoba oboljela od impetiga kao i tjelesnim dodirom te preko posteljine. Prilikom svakog pranja koristite čisti ručnik. Iskorištene peškire perite odvojeno od ostalog prljavog veša.
 
 
oznake:   nfekcije kožedjeca