Kolposkopija je dijagnostička metoda kojom se pod uvećanjem posmatra grlić materice i tkivo vagine uz upotrebu posebnog mikroskopa – kolposkopa koji ginekologu omogućava detaljan pregled tkiva i uočavanje eventualnih promjena..

Šta je kolposkopski pregled?

Kolposkopski pregled predstavlja dopunu citološkom nalazu poznatom kao PAPA test tako da u kombinaciji ove dvije metode ljekar može pouzdano da odredi dijagnozu i terapiju ukoliko je potrebna.

PAPA test i kolposkopija su najvažniji preventivni pregledi u ranom otkrivanju promjena koji mnogu spriječiti rak grlića materice.

Zašto se koristi kolposkopija ?

Kolposkopija se koristi za rano otkrivanje promjena na grliću materice koje zovemo prekanceroze ili displazije i raka grlića materice, polnih bradavica u unutrašnjosti i na grliću, upalnih promjena na grliću kao i promjena na sluznici spoljnih dijelova polnih organa u vidu bradavica - kondiloma.

Koje su vrste kolposkopije?

Kolposkopija se dijeli na dvije vrste:

  • Jednostavna kolposkopija
  • Proširena kolposkopija

Jednostavna kolposkopija je rutinsko posmatranje tkiva grlića materice pod uvećanjem mikroskopa. Ginekolozi koji primjenjuju ovu metodu posebno su obučeni za uočavanje promjena u tkivu, a za dodatnu sigurnost koristi se proširena kolposkopija koja podrazumijeva upotrebu posebnih filtera i hemijskih supstanci. Najčešće se primjenjuju plavi ili zeleni filter koji omogućavaju  bolji pregled malih krvnih sudova, a među pomoćnim hemijskim supstancama najčešće se koristi 3 % sirćetna kiselina i Lugolov rastvor.

Kako se izvodi kolposkopija?

Kolposkopija je jednostavna i za ženu potpuno bezbolna metoda. Kolposkopski pregled prilikom izvođenja može da izazove određenu neugodnost kroz spekulum – instrument koji se koristi i prilikom standardnog ginekološkog pregleda, a koji pomaže ginekologu da pregleda unutrašnji zid vagine i grlić materice.

Nakon što obavi jednostavni kolposkopski pregled, ginekolog premaže unutrašnjost vagine i dio grlića materice najprije 3% sirćetnom kiselinom, potom rastvorom joda u kalijevom jodatu (Lugolov rastvor ). Ove supstance omogućavaju uočavanje promjena kao što su promjena boje ili bijelog epitela - odnosno izostanaka bojenja koja je poznata pod nazivom Shiller test.

Šta je Šilerov test?

(ovdje dodaj rečenicu dvije o tome šta je ovaj test)

Ukoliko se „Šilerovim testom“ uoče jasne i naglašene granice nalaz je pozitivan, odnosno postoji sumnja da postoje promijenjene ćelije. Potvrda opravdanosti bilo kakve sumnje je u sljedećem koraku dijagnostike metodom biopsije kojom se uzima uzorak tkiva i šalje na patohistošku obradu radi postavljanja dijagnoze i utvrđivanja daljeg načina liječenja.

Kolposkopski pregled traje maksimalno 20 min.

Vaš termin za kolposkopski pregled možete da zakažete klikom na  kontakt stranicu  klinike Medico-S ili pozivom na jedan od sljedećih brojeva:

  • 051 232 100
  • 051 232 102
  • 051 217 100

Koje su koristi filtera u boji?

Kolposkopski pregled sa korišćenjem filtera u boji spada u proširenu kolposkopiju. Korišćenje filtera omogućava pregled sitnih krvnih sudova, kapilara koji svojim izmjenjenim izgledom pomažu otkrivanju sumnjivih mjesta na grliću materice.

Zbog čega se radi kolposkopija ?

Kolposkopija se obično radi kada PAPA test nije u redu, odnosno kao dopunska metoda ako se u PAPA nalazu pronađu promjene koje odstupaju od normalnih. Kolposkopija je odlična dopuna citologiji sa tačnosti rezultata do 99 %, a omogućava sigurnu procjenu mjesta promjene i ciljano uzimanje tkiva (ciljana biopsija ) sa sumnjivog mjesta. U kombinaciji sa citološkim nalazom kolposkopija je ključna metoda trijaže za lječenje i preporučuje se kao dopuna PAPA testu i kliničkon nalazu. Ukoliko su vaše posjete ginekologu redovne, onda će ljekar procjeniti da li je kolposkopski pregled potreban i koliko česti te dati preporuke kontrole i praćenja.

Papa test i kolposkopija?

Papa test i kolposkopija su različite, ali komplementarne metode. Papa test je screening za rak grlića materice koji se obavlja tako što se uzima uzorak ćelija sa površine grlića materice kako bi se procijenilo postoji li neka promjena koja upućuje na sumnjiv nalaz. Kolposkopija je detaljniji pregled grlića materice pomoću posebnog uređaja – kolposkopa koji posjeduje sočivo za povećanje i dobro osvjetljenje.

Ginekolog će preporučiti kolposkopski pregled kad PAPA test nije u redu, tj. kada pokaže postojanje abnormalnih ćelija. Kolposkopija se u tom slučaju koristi kao dodatna metoda potvrde ili u sklopu redovnog ginekološkog pregleda.

Kako se pripremiti za kolposkopski pregled?

Kolposkopski pregled je pregled genitalija i grlića maternice korištenjem kolposkopa, a sličan je standardnom ginekološkom pregledu. Osim uobičajene lične higijene, prije pregleda izbjegavajte vaginalne proizvode poput vaginaleta, krema i lubrikanate kao i seksualne odnose (dan, dva prije pregleda). Obavezno obavijestite svog ginekologa o terapiji koju koristite ili o postojanju alergija, posebno na preparate joda.

Kolposkopija nalaz - koliko dugo se čekaju rezultati i šta govore?

Ukoliko nije rađena biopsija (uzimanje isječka tkiva), nalaz koploskopije ćete dobiti odmah. Na nalazu kolposkopije će detaljno biti opisane promjene koje je ginekolog uočio tokom pregleda.

Klasifikacija nalaza kolposkopije

  • Normalan nalaz kolposkopije: orginalni pločasto slojeviti epitel, cilindričan epitel i normalna transformaciona zona.
  • Abnormalni kolposkopski nalazi: AW epitel, punktacije, mozaik, leukoplakija, jod negativna polja, atipična vaskularizacija
  • Kolposkopski suspektan invazivni rak
  • Nezadovoljavajući kolposkopski nalazi i drugi (upala,atrofija,ulceracija i sl).

Vaš ljekar će vam detaljno opisati nalaz kolposkopije, objasniti sve navedeno, a savjetujemo vam da pitate sve što vas zanima i da se ne ustručavate.

Kada je potrebno uraditi biopsiju?

Biopsiju će vam savjetovati ljekar kad PAPA test nije u redu i kod sumnjivog kolposkopskog nalaza. Biopsija podrazumijeva uzimanje uzorka tkiva iz grlića materice kako bi se ispitala njegova struktura. Ova procedura se obično izvodi kada postoje anbormalnosti ćelija ženskih reproduktivnih organa. Izvodi se punkcijom ili uzimanjem tkiva odgovarajućim instrumentima za biopsiju.

Da li je neophodno ponoviti kolposkopski pregled poslije izlječenja?

U zavisnosti od istorije bolesti i preporuka ljekara, ponovljena kolposkopija može biti neophodna nakon izlječenja. Preporučuje se redovno praćenje kako bi se utvrdilo da li su se ćelije vratile u normalno stanje i da li je potrebno dodatno liječenje. Važno je da se posavjetujete sa vašim ginekologom kako bi se odredio individualni plan nadzora i prevencije.

Gdje obaviti kolposkopiju?

Savjetujemo vam da kolposkopiju obavite u specijalizovanoj ginekološkoj ustanovi koja posjeduje kolposkop poslednje generacije, kao i ginekologe koji su obučeni za izvođenje ove metode.

Vaš termin za kolposkopski pregled možete da zakažete klikom na  kontakt stranicu ili pozivom na jedan od sljedećih brojeva:

  • 051 232 100
  • 051 232 102
  • 051 217 100

Kolposkopija cijena pregleda?

Cijena kolposkopije u klinici Medico-S je 65  KM. Komletan cjenovnik medicinskih usluga klinike dostupan je na sajtu klinike.