Predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH Midhat Mujić smatra da treba razbiti predrasude i mišljenja o tome da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi, a primjeri za to su, kaže, vrhunski sportaši koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

"Treba razbiti predrasude koje vladaju u našoj državi, a najbolji dokaz za to su bh. reprezentativci s dijabetesom koji su ove godine pobijedili na evropskom prvenstvu u malom nogometu", istaknuo je dr. Mujić.

Otkloniti predrasude

Naglašavajući značaj tjelesne aktivnosti za ljudski organizam, dr. Mujić precizira da je to posebno važno za dijabetičare jer se time sagorijeva šećer i regulira njegov nivo.

Upravo je "Sport i dijabetes mogu zajedno" moto ovogodišnjeg Svjetskog dana dijabetesa (14. novembra), a manifestacija planirana tim povodom za ponedjeljak ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na probleme u tretmanu dijabetesa i otkloniti predrasude koje prate osobe s dijabetesom u BiH.

Procjenjuje se da u BiH dijabetes ima 380.000 do 400.000 ljudi. Zabrinjava činjenica da ima mnogo neotkrivenih slučajeva, a kad im se dijabetes i dijagnosticira oni već imaju komplikacije.

Apelirao je na predstavnike nadležnih institucija da se odazovu tom događaju da bi, i na taj način, skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju osobe s dijabetesom, a sve zarad poboljšanja zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom.

"Na taj način želimo natjerati naše institucije da počnu razmišljati o dijabetesu, jer dijabetičari u FBiH imaju najlošiju zdravstvenu zaštitu u Evropi", kazao je za Fenu.

Podjela trakica za mjerenje šećera

Svjetski dan dijabetesa obilježava se od u BiH od 2010. godine. Centralna manifestacija za BiH bit će održana na Trgu djece Sarajeva (od 11.00 do 15.00 sati), a organizatori su Dijabetološko udruženje FBiH, Savez udruženja dijabetičara u FBiH i Udruženje dijabetičara djece i omladine KS. Dolazak su najavili članovi reprezentacije BiH osoba s dijabetesom, predstavnici Nadbiskupijskog centra Ivan Pavao II te javnosti poznate ličnosti.

Na štandovima će biti omogućeno mjerenje nivoa šećer u krvi, zamjena starih glukometara za novi i podjela trakica za mjerenje šećera.

U laboratoriji Prolab, 14. i 15. novembra, moći će se besplatno mjeriti glikozirani hemoglobin (najbolji pokazatelj stanja dijabetesa). Planiran je i turnir u malom nogometu, na montažnom terenu.

Statistika pokazuje da je u FBiH u porastu incidenca obolijevanja djece i mladih od dijabetesa kao što je u porastu i broj oboljelih u svijetu. 

NajDoktor.ba