Parkinsonova bolest hronično je neurološko oboljenje koje nastaje uslijed smanjenog nivoa supstance zvane dopamin u mozgu. Uzrokovana padom ili ozljedom stanica mozga koje luče dopamin uslijed starenja, bolest vodi do poremećaja motorike i refleksnih pokreta.

Bolest se najčešće manifestira podrhtavanjem u rukama i nogama, usporenjem pokreta, krutošću i nestabilnosti hoda.

Bitan uticaj na društveni život 

Parkinsonova bolest povezana je sa sporošću pokreta (bradikinesia), što rezultira nemogućnošću obavljanja poslova neovisno i samo uz pratnju i ovisnost o drugima u svakodnevnim rutinskim aktivnostima. Dakle, pacijenti su prinuđeni izolirati se od poslovnog i društvenog života na početku i intermedijalnim stadijima bolesti, dok bi trebali imati podršku drugih kako bi preživjeli u poodmaklom stadiju bolesti. Ti problemi vode do negativnih učinaka po emocionalno zdravlje, zatvorenosti u sebe ili depresije kod pacijenata koji već pate od usporenosti pokreta i drhtavosti.

Razgovor s bolesnikom tokom operativnog zahvata 

Cilj "snimanja uz pomoć mikro-elektrode i tehnike simulacije", koji nam omogućavaju "slušanje električne aktivnosti jednog neurona (moždane ćelije)", je identificirati stanice koje su uključene u proces i anatomske strukture koje okružuju promatranu stanicu. U tu svrhu, pacijent treba biti budan tokom operacije i intraoperativno razgovaramo s njim. Elektrodu s dvomikronski debelim vrhom unosimo u mozak pod vodstvom računala i elektroda je spojena na kompleks krugova; dakle, možemo slušati električnu aktivnost jednog neurona ili možemo promatrati reakciju pacijenta na niske simulacije. Prema tome, mjerimo reakcije pacijenta i lakše je dosegnuti ili identificirati područja djelovanja. Pacijent je budan tokom prvih 3-4 sata operacije i sarađujemo s pacijentom međusobno. Ova tehnologija, nazvana “snimanje uz pomoć mikro-elektrode i tehnike simulacije”, omogućava nam da postıgnemo naš cilj. Zahvaljujući ovom sistemu koji je povezan sa stopom pogreške od 80 mikrona, možemo identificirati problematične neurone i anatomske strukture oko njih. Potom, primjenjujemo lasersku metodu koja je nešto poput spaljivanja lezije i zatim se ugrađuje neurosimulator.

Potpuno slobodan život uz pomoć neurosimulatora

Implantacija neurostimulatora predstavlja postavljanje dvije elektrode na regije uključene bilateralnom operacijom. Baterija slična srčanom simulatoru, postavlja se na potkožni sloj prsnog koša i žice za proširenje provedene su kroz podkožni sloj i tako su elektrode spojene na bateriju. Sistem nije vidljiv. Možete vidjeti ili osjetiti ispupčenje (ili otok) na prsnom košu. Zatim, pomoću računalnog sistema možemo podesiti frekvencije i parametre stimulacije, koji su korisni za pacijenta. Pacijent bi često trebao dolaziti na kliniku tijekom postoperativne 2-3 sedmice. Normalne svakodnevne aktivnosti mogu se nastaviti nakon optimalnog prilagođenja sistema. Pacijenti će imati impresivno poboljšanje i mogli bi se u postoperativnom periodu vratiti normalnom svakodnevnom životu.

Neurostimulator eliminira drhtanje u procentu od 90 posto ukoliko je odobran pravi pacijent

Uspješna operacija može vratiti sat natrag u prvu ili drugu godinu stanja kod pacijenta, koji ima Parkinsonovu bolest 10 godina, ako je izabran pravi pacijent. Moguće je da se u potpunosti eliminira podrhtavanje barem u jednom ruci (desnoj ili lijevoj polovini tijela) po stopi od 85-90 posto. Iako postoje varijacije među pacijentima, klinička stopa poboljšanja je oko 80% u bolesnika s distonijom, ili drugim riječima, kod 20% pacijenata sa distonijom nema odgovora na liječenje.

Medical Park – 65 posto pacijenata putuje iz Zaljeva

Oko 65 posto međunarodnih pacijenata kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest putuju u Tursku iz Zaljeva da ugrade “Implant neurosimulacije za Parkinsonovu bolest” u Medical Park grupaciji bolnica. Medical Park grupacija bolnica, jedna od vodećih igrača u sektoru, napravila je veliki napredak u medicinskom turizmu u posljednjih nekoliko godina i počela da ima veliki broj zahtjeva tretmana od međunarodnih pacijenata širom svijeta, uključujući Bliski Istok. Medical Park privlači najveći broj međunarodnih pacijenata nudeći kompletnu uslugu za svoje međunarodne pacijente od dolaska u Tursku do povratka natrag u svoje zemlje, brinući se za svaki detalj, kao što su njihov prijevoz, transfere, smeštaj, smjernice za liječenje i lijekovi.

NajDoktor.ba

oznake:   Parkinsonova bolest