Veliki broj pacijenta oboljelih od malignih bolesti u jednom trenutku svoje bolesti dobiju hemoterapiju. Hemoterapija je metoda koja se primjenjuje i kada je bolest vezana za organ, ali i kada se proširila po tijelu. Izraz hemoterapija podrazumijeva primjenu hemijskih supstanci u liječenju, i u širem smislu znači primjenu svakog hemijskog jedinjenja u liječenju neke bolesti – primjenu antibiotika, lijekova protiv povišenog krvnog pritiska, lijekova za snižavanje holesterola i slično. 

Ipak, u medicinskom riječniku kao i u široj upotrebi, hemoterapija označava primjenu specifičnih lijekova u liječenju malignih oboljenja.

Udruženje onkologa BiH je iz potrebe da svojim onkološkim pacijentima, koji dolaze na Kliniku za onkologiju KCUS pruži što više informacija o njihovoj bolesti, neželjenim efektima onkološkog tretmana, između ostalog, publikovalo i korisne informacije o tretmanu neželjenih efekata hemoterapije.

NajDoktor.ba ljubaznošću Udruženja onkologa BiH će posjetiteljima portala kroz seriju tekstova publikovati korisne savjete ovih vrhunskih zdravstvenih stručnjaka iz BiH u polju onkologije, a koji daju odgovore na pitanja u vezi najčešćih simptoma hemoterapijskog liječenja, kao i načina tretmana neželjenih efekata hemoterapije.  

STOMATOLOŠKE INTERVENCIJE KOD ONKOLOŠKIH PACIJENATA

Onkološki pacijenti, kao i svi drugi, mogu iskusiti iznenadnu zubobolju ili komplikaciju uzrokovanu ranije postojećim problemima sa zubima i ostalim strukturama u usnoj šupljini. Pacijenti koji primaju hemoterapiju izloženi su riziku od pada imuniteta, te tako i postaju podložni razvoju infekcije. Kariozan zub je potencijalni izvor infekcije.

Postoji nekoliko preventivnih mjera koje svaki pacijent prije započinjanja onkološke terapije treba sprovesti. One obuhvataju čitav niz postupaka za otkrivanje postojećih oralnih problema.

Prije početka hemoterapije neophodno je javiti se nadležnom stomatologu koji treba uzeti vaš oralni i dentalni status, te na osnovu toga poduzeti rane stomatološke intervencije.

Potrebno je da stomatolog unaprijed otkloni moguće izvore infekcije i iritacije kao što su: loša oralna higijena, patološka stanja trećeg molara (umnjak), periapikalni procesi, periodontalne bolesti, zubni karijes, loši ispuni zuba, neadaptirane proteze, ortodontski aparati i dr.

Istovremeno s primjenom antineoplastičnih lijekova, moguće je upotrijebiti različita nespecifična sredstava poput:

• Otopine sode bikarbone ili kuhinjske soli, blagih antiseptika i čajeva, čime se umanjuje mogućnost razvoja bakterijskih komplikacija.

• U slučaju upale desni (otok, crvnilo, bol i krvarenje) koristiti mekše zubne četkice sa većim brojem vlakana (npr . Curaprox ultra soft).

• Navečer, nakon pranja, usnu šupljinu 30-ak sekundi ispirati dezinfekcionim vodicama (Listerine).

• U slučaju pojave afti, ulceracija na sluznici usne šupljine, primjeniti sredstva za epitelizaciju i smanjenje bola (apiprodent gel na bazi propolisa, lysobact, calgel, čaj od žalfije za ispiranje).

(NajDoktor.ba)