Već je postao trend da pripadnice ljepšeg spola, prije odlaska na ljetovanje, "pocrne" u solariju, iako se zna da njegovo korištenje povećanja rizik od dobijanja raka kože za čak 75 posto, jer intenzitet UV zraka u solariju može biti i 15 puta veći u odnosu na jačinu sunca u podne tokom ljetnih mjeseci. 

Kako bi smanjile broj oboljelih od raka kože, koji je iz godine u godinu sve veći, mnoge zemlje donijele su zakone kojima se mlađima od 18 godina zabranjuje odlazak u solarij. To isto uradile su i Hrvatska i Srbija, kaže mr. sci. dr. Midheta Bijedić, specijalista dermatovenerolog, šefica Kabineta za dermatohirurgiju na Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

– Dermatolozi u BiH svakodnevno na razne načine pokušavaju educitari stanovništvo kolika je štetnost solarija. Nažalost, ne možemo utjecati na to kada će zakon biti donesen. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošle godine otišla je korak dalje, pa je, vodeći se naučnim saznanjima, pozvale stanovništvo, bez obzira na dob, da ne odlaze u solarij. Mislim da ovakav jedan poziv, koji je dostupan svima na stranici WHO-a, najbolje govori o štetnosti takvog načina tamnjenja – kaže Bijedić.

Solarij uglavnom isijava UVA zrake koje, prema riječima naše sagovornice, znatno dublje prodiru u kožu čovjeka nego ultravioletne B zrake, čime oštećuju genome i dovode do toga da se DNK pretvaraju u maligne ćelije.

Bijedić je posebno istakla problem "divljih" kozmetičkih salona u kojima se nude usluge solarija, a koji u našoj zemlji posljednjih godina niču "kao gljive poslije kiše".

– Sve češće se postavlja pitanje tehničke ispravnosti i održavanja aparata. Prije svega, kakvi se aparati koriste, od kojih proizvođača, da li su ispravni, te da li se na vrijeme kontroliraju i mijenjaju lampice. Nažalost, u vremenu kada svi žele što više zaraditi, mnogi ne vode računa o redovnom održavanju. Osim toga, solariji su vrlo često leglo raznih infekcija. Istraživanja su pokazala da su najčešći mikroorganizmi koji su izlovani u solariju – pseudomonas aeruginosa, stafilokok, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica, koje mogu uzrokovati HPV (humani papiloma virus)… Svi oni mogu izdržati vrućinu i preživjeti u solariju – naglasila je dr. Bijedić.

mojDoktor.ba/Coolstyle.ba.