Pijenje dovoljne količine vode iznimno je važno za optimalno funkcionisanje našeg cjelokupnog organizma, naročito ljeti kada su temperature visoke i gubimo mnogo vode znojenjem.
Naše tijelo svakog dana gubi vodu, najčešće kroz mokrenje i znojenje, ali i disanje te isparavanje iz kože. Budući da je voda ključna za normalno funkcionisanje organizma, tijelo te iste zalihe vode nadoknađuje kroz jelo i piće.  Međutim, ljetne vrućine, prekomjerno znojenje i pojačana fizička aktivnost povećavaju rizik od dehidracije, s tim da su djeca, starije osobe i osobe s hroničnim bolestima dodatno izloženi opasnosti dehidracije.

Kako prepoznati dehidraciju?

Dehidracija podrazumijeva gubitak 1% ili više tjelesne mase zbog gubitka tekućine, a klasificira se kao blaga, umjerena i teška dehidracija. Prvi znakovi koji signaliziraju na dehidraciju uključuju žeđ (kad tijelo pokušava povećati unos tekućine), smanjeno mokrenje (kad tijelo pokušava sačuvati tekućinu) i tamna boja urina. Međutim, kad osjetite žeđ, već je prekasno. Dok tijelo signalima žeđi upozori da je vrijeme za unos vode, već je nastupilo stanje lagane dehidracije.
 

Šta učiniti?

Odrasla osobi treba popiti barem 1,5 l vode na dan, a ljeti i više. Rehidracijom omogućujemo organizmu normalan rad, izlučivanje štetnih tvari i imunološki sistem može obavljati svoju zadaću. Tijelo nas brzo upozorava kad mu nedostaje tekućine: postajemo umorni, žedni, boli nas glava, srce nam brže tuče i loše se osjećamo. Ako ne prije, to je krajnje vrijeme za veliku čašu vode. Zapravo je najbolje uvijek imati sa sobom bočicu s vodom.
 
 
Dobro je poznato upozorenje da treba izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati, kada je ono najjače. Tada se naše tijelo mora dobro namučiti da se ohladi, čime gubimo velike količine tekućine. Osim dehidracije sunce je osobito opasno za našu kožu, jer su moguće opekotine, razna oštećenja, bore.