Članovi Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo i učenici sedmih razreda osnovnih škola s područja općine Stari Grad prošetali su danas gradom želeći ukazati na problem ''bijelog štapa''.

Automobili na trotoaru, otvoreni šahtovi, reklame ugostiteljskih objekata i sve druge prepreke na putevima za pješake ugrožavaju slijepe osobe.

Takve probleme, poručili su, oni ne mogu riješiti i oslanjaju se na odgovornost onih koji su u prilici pomoći im.

Pod motom ''Gledate nas, a da li nas vidite?'' hodali su od Skenderije do spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva gdje su položili cvijeće, a zatim do Općine Stari Grad gdje su ih dočekali njeni predstavnici.

Šetnja članova društva je tradicionalna i organiziraju je u saradnji s Općinom Stari Grad, uoči 15. oktobra - Svjetskog dana bijelog štapa.

Predsjednik društva Kenan Kuduz novinarima je kazao da su im djeca, koja se vrlo rado druže s njima i sarađuju, najveća motivacija.

"Sada imamo generacije bez predrasuda, oni znaju koje su naše potrebe i s njima ćemo lakše ostvariti prava", istakao je Kuduz.

Uime Službe za obrazovanje kulturu i sport Općine Stari Grad Mensud Handžić je kazao da već nekoliko godina djecu educiraju o problemima koje imaju slijepe i slabovidne osobe, a sve s ciljem da naredne generacije takvim osobama budu na raspolaganju.

"Djeca već sada znaju kako slijepoj osobi pomoći na ulici i nemaju predrasuda prema njima", naveo je Handžić.

Svjetski dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine. Prema statističkim podacima, u BiH ima oko 5.000 slijepih osoba, dok u Kantonu Sarajevo 440 do 550 osoba ima teške probleme s vidom. 

NajDoktor.ba