Istraživanja pokazuju da su oboljenja srca i kardio-vaskularnog sistema, kao i smrtnost od istih, na trećem mjestu po zastupljenosti u svijetu. Međutim, ukoliko ste zabrinuti oko zdravlja svog srca, može biti prilično teško pratiti sve statistike: Šta je zdravi holesterol? Da li je nivo triglicerida previsok? Da li doboljno vježbate svake sedmice?

Kako bi se stvari pojednostavile, mnogobrojni zdravstveni stručnjaci slažu se oko toga da vam na umu treba biti broj 75, bar kada je u pitanju zdravlje srca i kardio-vaskularnog sistema. Neki od primjera koji slijede usmjereni su ka osobama koje već imaju dijagnostikovana oboljenja srca, a neki će pomoći zdravima da izbjegnu nastajanje začepljenja arterija. Evo i o čemu se radi.

LDL holesterol od 75


Veliki krivac zbog nastanka srčanih oboljenja, LDL holesterol, često je pogrešno shvaćen. Povišen holesterol nije bolest, već samo faktor rizika. On povećava rizik od oboljenja srca, ali to je važno samo ako imate i druge određene faktore rizika, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, ako ste pušač, ukoliko vam je neko u porodici imao srčani udar u mlađem dobu ili ako već imate oboljenje srca. Za osobe koje nemaju oboljenje srca, smanjenje LDL holesterola neće mnogo pomoći u sprečavanju nefatalnog srčanog udara. Međutim, osobe sa bolestima srca mogu se osjećati malo bolje ukoliko snize holesterol te im se preporučuje da teže LDL holesterolu od 75 mg/dl.

 Nivo glukoze u krvi od 75

Tradicionalno vjerovanje je bilo da se dijabetes, oboljenje koje takođe povećava rizik od srčanih oboljenja, dijagnostikovao sa nivoom glukoze u krvi od 126 mg/dl ili višem; predijabetes sa nivoom od 100 i 125 mg/dl, a sve ispod 100 je bilo normalno. Danas, najnovija naučna istraživanja pokazuju da nivo glukoze u “visoko-normalnom” rasponu može izazvati probleme, povećati upale i uticati na “otvrdnjavanje” krvnih sudova. Za osobe koje imaju srčana oboljenja, nivo glukoze koji se preporučuje je 75 mg/dl.

 

Nivo triglicerida od 75

Mnoge osobe sa srčanim oboljenjima imaju veoma visok nivo triglicerida. Određena istraživanja pokazuju da su osobe sa nivoom od 150 mg/dl ili višim izloženije riziku od srčanog i moždanog udara. Iako ste možda čuli da je preporučeni nivo 100 mg/dl, većina stručnjaka se slaže da bi osobe sa srčanim oboljenjima pomenuti nivo trebale sniziti. Nivo triglicerida najčešće reaguje na promjene načina života, kao što su smanjen unos ugljenih hidrata, eliminisanje suvišne tjelesne težine i upražnjavanje fizičke aktivnosti većinu dana u sedmici.

 

Trudite se da vježbate i meditirate po 75 minuta sedmično

Vježbanje pomaže vašim arterijama da ostanu elastične, što može smanjiti krvni pritisak. Ono sprečava nastanak insulinske rezistencije, što zaustavlja i razvoj dijabetesa tipa 2. Takođe, redovno vježbanje snižava nivo upala koje izazivaju oboljenja. Potrebno je pomenuti da ono, između ostalog, poboljšava raspoloženje i pomaže vam da budete fokusiraniji (iste koristi pruža i meditacija). Ukoliko mislite da je 75 minuta sedmično mnogo, to je zapravo samo nešto malo više od 10 minuta dnevno za svaku aktivnost (vježbanje ili meditaciju) što je manje od jednog procenta trajanja vašeg dana.

 

Trudite se da “dobijete” vitamin G 75 minuta sedmično

Ovaj “vitamin” je novina u svijetu zdravlja srca – on je zapravo izlaganje prirodnim zelenim površinama napolju ili u parku. Istraživanja pokazuju da ljudi imaju manje nivoe hormona stresa kortizola, normalniji rad srca i niži prirodni pritisak kada se kreću u prirodi, za razliku od kretanja u urbanim sredinama.

 

 

 

 

ND