Pacijenti u zdravstvenim ustanovama u BiH već godinama se suočavaju velikim problemom bh. zdravstva, odnosno dugim listama čekanja za određene preglede, ali i nedostatkom potrebnih reagenasa. 

Budući da na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu često nema potrebnih lijekova, odnosno reagenasa - građani su primorani privatno raditi pretrage.

Ono što je veoma bitno jeste da postoji mogućnost refundacije sredstava za analizu obavljenu u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Da li mogu refundirati troškove analize hormona urađenih u nekoj od privatnih laboratorija? Da li postoje samo određeni privatni laboratoriji ili je svejedno u kojem se nalazi rade. Na koji način se refundiraju troškovi, odnosno koja je procedura i potrebna dokumentacija za refundaciju – samo neka su od najčešćih pitanja građana Kantona Sarajevo.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za portal Akta.ba su kazali da postoji mogućnost refundacije sredstava za analizu i preglede obavljene u privatnim zdravstvenim ustanovama, a koji se nisu mogli obaviti u javnim zdravstvenim ustanovama i drugim zdravstvenim ustanovama sa kojim Zavod ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvenih usluga osiguranicima ZZO KS.

"Uz zahtjev je potrebno da se dostavi original fiskalni račun sa specifikacijom (gdje se vidi koje analize ili pregled urađen), rezultati analiza, uputnica iz javne zdravstvene ustanove o potrebi obavljanja predmetne analize ili pregleda, potvrda UKC Sarajevo da se predmetna analiza, medicinska usluga ne radi u njihovoj ustanovi kao i razlog nemogućnosti obavljanja iste", objašnjavaju oni.

Dakle, u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja za svaku godinu i na osnovu Odluka Upravnog odbora ZZOKS, ovaj Zavod zaključuje Ugovore o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima u KS sa javnim zdravstvenim ustanovama, kojima se regulišu međusobna prava i obaveze u vezi pružanja usluga zdravstvene zaštite osiguranim licima KS, finansiranje pruženih usluga kao i druga prava i obaveze.

"U predmetnim ugovorima se navodi da ukoliko zdravstvena ustanova ne izvršava ugovorom preuzetu obavezu pružanja zdravstvenih usluga osiguranim licima Zavoda, Zavod će izvršiti korekcije utvrđene naknade iz ovog člana ugovora za iznos sredstava refundiranih osiguranim licima po predmetnom osnovu", kažu iz ZZOKS.

Međutim, od tog “procesa” vraćanja svog novca odustaje većina građana smatrajući ga komplikovanom i dugotrajnom procedurom.

Ipak, ima i onih upornih što svjedoči samo jedan primjer naše čitateljke.

"Ja sam u trudnoći dva puta refundirala i uredno mi je vraćen novac. Potrebno je na DIP-u popuniti obrazac da nemaju reagensa i sa privatnim nalazom i računom predati na protokol u KCUS-u. Poštom stiže Rješenje koje se preda u ZZO KS i do mjesec najviše novac stiže poštom".

Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja od kraja prošle godine refundira sredstva za proces potpomognute oplodnje i terapiju korištenu u samom procesu potpomognute oplodnje  i to 4.000 KM za prvi pokušaj i 2.000 KM za drugi pokušaj.

Postupak pacijentice mogu obaviti u bilo kojoj ustanovi, ali sve neophodne dijagnostičke i druge zdravstvene usluge u postupku liječenja i dokazivanja neplodnosti osigurana lica su dužna obaviti u UKC Sarajevo ili drugim ugovornim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

Također, dobra informacija je i da zdravstvo snosi troškove banjskog liječenja za ljude koji su nakon moždanog udara i otpusta sa bolničkog liječenja dobili uputu za banjsko liječenje.

Osigurana lica Zavoda u ugovornim zdravstvenim ustanovama, po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja imaju pravo korištenja fizikalne medicine i rehabilitacije, neposredno nakon bolničkog liječenja, a najviše do 3 mjeseca nakon otpusta.

Osim toga, svi pacijenti, koji za vrijeme bolničkog liječenja budu primorani sami kupovati lijekove s bolničke liste lijekova, imaju pravo na refundiranje tih troškova.

Podsjećamo, kada je u pitanju porodična medicina, Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima potpisan ugovor za pružanje usluga sa Poliklinikom Atrijum i Poliklinikom Eurofarm. Građani koji se odluče za tim porodične medicine u jednoj od ove dvije poliklinike, neće morati plaćati nijednu uslugu iz tog domena zdravstvenih usluga. Dovoljno je samo da imaju uredno ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

mojDoktor.ba/Akta.ba

oznake:   OsiguranjaZZO KS