Kralježnica je uključena u svaki pokret i održavanje ravnoteže tijela i to je razlog zbog kojeg je izložena velikim opterećenjima i podložna oštećenjima. Bol u kralježnici znak je kojim nam tijelo daje do znanja da nešto nije u redu.
Bol u kralježnici problem je koji sve više pogađa i stare i mlade. Glavnim krivcem smatra se sjedilački način života i nepravilan položaj u kojem provodimo više od 8 sati dnevno. Najnovija istraživanja pokazuju da više od 85% populacije tokom života barem jednom ima bol u kralježnici ili donjem dijelu leđa.
 
Mogući uzroci:
 
  • Nepravilno sjedenje
Konstantno sjedenje za stolom većinu dana u nepravilnim stolicama te u automobilu, uzrok je bolova u donjem dijelu leđa, jer loše držanje povećava pritisak na kosti, ligamente i diskove.
 
  • Stres
Stres negativno djeluje na mnoge bolesti i promjene u tijelu, pa tako i na bolove kralježnice. Svakodnevno izlaganje stresnim situacijama dugoročno uzrokuje zategnute mišiće i čvorove u gornjem dijelu leđa, što svakako može biti nelagodno i bolno.
 
 
  • Mišićna neravnoteža
Vrlo često se događa da slabi trbušni mišići dovode do boli u leđima. U našem je tijelu sve povezano te ako sve grupe mišića nisu u ravnoteži, leđni mišići preuzimaju više tereta nego što mogu podnijeti kako bi položaj kralježnice ostao pravilan.
 
Kralježnica je namijenjena za kretanje, a ne za statičan položaj kao što je vožnja automobilom ili sjedenje. Uz prenatrpane rasporede, rijetko ko ima vremena za vježbanje te se s godinama leđni mišići oslabljuju, a posljedice su bolne.
  • Rođenje djeteta
Mnoge trudnice i mame pate od bolova donjeg dijela kralježnice. Kralježnica trpi veliki stres tokom trudnoće, stoga bolovi i nelagoda nisu nikakvo iznenađenje. Također, držanje djeteta i pogrbljen položaj tokom dojenja dovode do neravnoteže mišića te uzrokuju bol.
 
  • Oštećenje diska
Između svaka dva kralješka nalazi se disk čija je osnovna uloga amortizacija te ublažavanje tereta kralježnice. S godinama diskovi postaju dehidrirani, troše se i lakše pucaju prilikom naglih pokreta.
 
oznake:   kralježnicabolovi