I iako su laserski zahvati u polju ginekologije izuzetno popularni i traženi u Evropi i svijetu, u Bosni i Hercegovini dosad nije postojalo mjesto koje je obavljalo ovakve intervencije. Poliklinika Sunce - Agram iz Sarajeva je prva poliklinika koja je pokrenula laserske zahvate u ginekologiji i odnedavno nudi brojne usluge u ovoj oblasti.

Od prije pedeset godina otkako je prvi put primjenjen u očnoj hirurgiji, laser je pronašao svoj put u hirurgiji, ginekologiji, dermatologiji (i dermoestetici), stomatologiji, onkologiji, te mnogim područjima medicine i novih biomedicinskih istraživanja.

"Sada već možemo govoriti o tome da je laser postao nezamjenjiv u liječenju mnogih bolesti i stanja, a stalnim razvojem zauzima sve značajnije mjesto u terapiji i dijagnostici", navodi u razgovoru za Klix.ba specijalista ginekologije i akušerstva, prim. dr. Taib Delić, direktor poliklinike Sunce - Agram iz Sarajeva.

Laserski tretmani u ginekologiji imaju dvostruku funkciju - oni se mogu raditi iz isključivo estetskih razloga (kao što je npr. izbjeljivanje vaginalnog i analnog područja ili pak labioplastika, laserska metoda skraćivanja velikih usnica), te iz medicinskih razloga kao što je, primjerice, liječenje nekontrolisanog mokrenja, promjena na grliću maternice ili pak uklanjanja kondiloma.

Uspješno liječenje nekontrolisanog mokrenja

Kad je u pitanju laserski tretman u ginekologiji, a koji se odnosi na područja vulve, vagine i grlića maternice, Poliklinika Sunce-Agram radi sa dva tipa lasera.

Jedan je CO2 hirurški laser kojim se liječe početne premaligne promjene na grliću materice (CIN) i kondilomi.

Drugi laserski sistem je neodimij erbijum YAG laser koji je svoje mjesto našao u ginekologiji i uroginekologiji, te dermatologiji i dermoestetici. Ovim tipom lasera se izuzetno uspješno liječi stres urinarna inkontinencija, te spad mokraćnog mjehura i debelog crijeva u vaginu.

Od početka 2015. godine, otkako su se laserski zahvati počeli koristiti u BiH, Poliklinika Sunce-Agram je zabilježila oko 65 tretmana, a to su uglavnom bile pacijentice koje su laserskom intervencijom željele riješiti problem nekontrolisanog mokrenja, tj. stres urinarne inkontinencije.

Stres urinarna inkontinencija (SUI) je nekontrolisano mokrenje pri naporu, čest problem koji se javlja tokom kašljanja, kihanja, smijanja ili fizičkog napora poput skakanja, trčanja, penjanja stepenicama i sl. Uzrok nekontrolisanog mokrenja pri naporu je slabljenje mehanizma zatvaranja mokraćne cijevi, uretre, što je posljedica smanjenja tonusa mišića poda zdjelice. Faktori rizika za slabljenje ovog područja su vaginalni porođaj, starenje i pretilost.

Stres urinarna inkontinencija se uspješno liječi laserskim metodama, nehirurškim zahvatima koji su učinkoviti, bezbolni, sigurni i kratko traju.

Kod IncontiLase metode dolazi do zatezanja prednjeg zida vagine, što omogućava bolju potporu u mjehuru i zadržavanje urina.

"Pored uspješnosti najveća prednost ovog vida liječenja je njegova bezbjednost za pacijenticu. Potpuno bezbolno, bez anestezije, krvarenja, šavova i ležanja u bolnici, laser je postao metoda izbora za liječenje ovih bolesti. Naravno, hirurgija je i dalje nezamjenjiva za teže stadije", pojašnjava dr. Delić.

Vaginalno podmlađivanje i sužavanje zidova vagine

Prvi put u BiH, u poliklinici Sunce - Agram, odnedavno je moguće raditi lasersko, nehirurško pomlađivanje i sužavanje rodnice, tzv. vaginalno podmlađivanje/rejuvenaciju.

Kod ove metode (IntimaLase), fototermalno djelovanje lasera na kolagen u zidovima vagine dovodi do rekonstrukcije i stimulacije rasta novog kolagena, što dovodi do učvršćivanje zidova vagine i boljeg intimnog doživljaja pri seksualnim odnosima.

Analizirajući podatke iz anketa u studijama o laseru, uočeno je da veliki broj pacijentica navodi kako više nema problema sa nevoljnim otjecanjem urina (stres inkontinecija), nakon čega je popularizirana primjena lasera u SAD i Europi.

Primjena laserskog tretmana (IntimaLase ili vaginalna rejuvenacija) kod sindroma prerastegnute rodnice nakon poroda počela se primjenjivati najprije i u Južnoj Americi i Aziji, a 95 posto pacijentica nakon zahvata primijeti značajno poboljšanje.

"Iz našeg iskustva većina pacijentica dolazi zbog problema sa inkontinencijom, a u zadnje vrijeme imamo i pacijentice koje se javljaju isklučivo na 'sužavanje/rejuvenaciju' odnosno IntimaLase tretman", navodi dr. Delić i dodaje kako je ovaj tretman potpuno bezbolan, siguran i učinkovit, a prema kliničkim studijama, prosječno sužavanje vaginalnog kanala je 17 posto.

Čak 95 posto žena kao rezultat ovog tretmana navodi zadovoljstvo i poboljšanje u seksualnom životu. 

"Sada se o ovome malo govori, ali interesantni su rezultati ankete kod skupine žena koje su rađale. Pitanje je bilo 'Da li želite da zidovi vaše vagine budu spušteni i labavi ili čvrsti?' Čak 100 posto žena je odgovorilo da žele da su im zidovi vagine čvrsti", govori dr.Delić.

Labioplastika i izbjeljivanje vulve i analnog područja

Laserom je danas moguće raditi i tzv. "labioplastiku", metodu laserskog skraćivanja velikih usnica koje iz subjektivnih ili objektivnih razloga smetaju pacijentici, a ova intervencija se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Iako dosad nisu imali upite za te vrste tretmana, laserom koji Poliklinika Sunce-Agram  posjeduje može se tretirati i područje vulve u kojima se zbog nasljednih faktora nakuplja više melanina, što tom području daje tamnu boju.

"Ukoliko to pacijenticama smeta, to područje se može izbijeliti upotrebom lasera", navodi dr.Delić

Na upit o tome da li laser može biti štetan i postoje li neke kontraindikacije kad je u pitanju njegova upotreba, dr. Delić odgovara:

"Nisu uočene komplikacije kod ovih tretmana, a većina istraživanja je usmjerena ka sigurnosti lasera, tako da je mogućnost greške i eventualne opekotine svedena na minimum."

Priča Fotone i lasera za Europu, kad je u pitanju ginekologija, počela je prije četiri godine u Hrvatskoj sa dr. Ivanom Fistonićem, a u Sloveniji sa dr. Sabinom Senčar koji su prvi počeli raditi ove intervencije.

Laserski zahvati u ginekologiji, kad je u pitanju regija, najpopularniji su u Sloveniji, gdje je trenutno instalirano 20 laserskih sistema, u Hrvatskoj tri, u Srbiji dva, u BiH jedan (Poliklinika Sunce-Agram ), te po jedan u Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

(Izvor:klix.ba)