Bosna i Hercegovina je u oktobru 2016. godine dobila prvi Klinički vodič za postpartalno krvarenje (krvarenje nakon porođaja) u oblasti ginekologije, a koji portal NajDoktor.ba donosi u formatu prenosnog dokumenta (PDF). 

Klinički vodič je rezultat adaptacije Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju i liječenje postpartalnog krvarenja. Baziran je na najboljim naučnim dokazima, mišljenju stručnjaka i profesionalnom konsenzusu uzimajući u obzir i pacijente i sve ključne zainteresovane strane.

Postpartalno krvarenje (PPK) predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti rodilja, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju, dok se u većini nerazvijenih zemalja smatra glavnim uzrokom smrtnosti rodilja. Javlja se u prosjeku kod od 2 do 5 posto rodilja i povezuje se s jednom četvrtinom svih smrtnih slučajeva kod rodilja globalno.

PPK znatno doprinosi visokom stupnju maternalnog morbiditeta i dugoročnom invaliditetu, kao i znatnom broju drugih teških stanja i komplikacija povezanih s većim gubitkom krvi, uključujući stanje šoka i disfunkciju organa. 

Budući da su sve rodilje rizične za postpartalno krvarenje, nužno je da zdravstveni profesionalci (ginekolozi, opstetričari, primalje) imaju i primjenjuju znanja i vještine s ciljem sprječavanja i ranog prepoznavanja, procjenjivanja i liječenja postpartalnog krvarenja.

Otuda, primarni cilj ovog vodiča jeste da se kroz uvođenje standarda kliničke prakse zasnovane na dokazima unaprijedi kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite u oblasti zdravlja trudnica i porodilja.

Namijenjen je prije svega zdravstvenim profesionalcima koji pružaju usluge poroda, kao i onima koji su odgovorni za kreiranje protokola i zdravstvenih politika u oblasti zdravlja trudnica i porodilja.

Ranije je tokom prezentacije vodiča dr. Mihai Horg iz Instituta za reproduktivno zdravlje Jugoistočne Europe naglasio da je prvi klinički vodič u oblasti ginekologije u BiH rađen po svim međunarodnim standardima.

Na adaptaciji kliničkog vodiča radili su stručnjaci iz Federacije BiH i Repubike Srpske koje su imenovala resorna entitetska ministartva, a među kojima su bili i predstavnici dviju domaćih agencija za kvalitet u zdravstvu - Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, te Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite RS. Klinički vodič je rađen uz stručnu podršku dr. Mihai Horge iz Istočnoeuropskog instituta za reproduktivno zdravlje. 

Klinički vodič za postpartalno krvarenje preuzmite OVDJE.

NajDoktor.ba