Organizacioni odbor Diplomatskog zimskog bazara, koji su krajem prošle godine u Sarajevu organizirale supruge ambasadora u Bosni i Hercegovini, uručio je prikupljeni novac vođama četiriju dobrotvornih projekata kojima je namjera pomoći djeci. Donirano im je oko 91.000 KM.

Sarajevski Christine Witcutt Centar za djecu s onesposobljenjem, koji se nalazi u sklopu škole Vladimir Nazor, dobio je 29.000 KM za finansiranje dvanaestomjesečnog projekta s fokusom na učenje djece s intelektualnim teškoćama bitnim životnim vještinama.

Djeca će  učiti kreativne vještine izrađujući predmete koje će prodavati.

Franjevački međunarodni studentski centar, pod pokroviteljstvom ''Kruha svetog Ante'', dobio je 20.000 KM. Od tog novca, kako je pojašnjeno, bit će dodijeljeno 20 stipendija.

Švedska  dobrotvorna organizacija ''Vara Barn'' koja djeluje u Mostaru dobila je 20.000 KM. Ta organizacija, koja pomaže djeci bez roditeljskog staranja, radi na Projektu ''Kuća na pola puta'',  da bi oni koji navrše 18 godina imali dom nakon što napuste ustanove za nezbrinutu djecu. Novac koji su dobili ići će u fond za te namjere.

Novac je dobilo i Udruženje roditelja ''Downsy i Mi'' iz Banje Luke. Oni će sredstvima iz donacije pokriti troškove govornog terapeuta koji će jednom sedmično pomagati djeci.

Supruga švedskog ambasadora u BiH Nora Schiller kazala je da je ove godine bazar posjetilo oko 15.000 osoba te da on svake godine postaje popularniji.

Bazar, po njenim riječima, pokazuje poštovanje i zahvalnost prema zemlji domaćinu.

- Ovo predstavlja važan most prijateljstva i dobre volje između međunarodne i lokane zajednice - naglasila je Schiller.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson je istakla da su ove godine prvi put tražili pomoć kantonalnih vlasti.

Zahvalila je premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću koji je omogućio prostor u Skenderiji. Izrazila je nadu da će pomoć postati tradicija.

Osim bazara, supruge ambasadora u BiH nastavljaju prikupljati novac za djecu kojima je pomoć potrebna te su objavili knjigu recepata ''Okusi svijet, Sarajevo'', koja je kompilacija recepata iz 35 ambasada, a novac od prodaje će također biti doniran.

Najavile su da će bazar biti održan krajem ove godine.

(NajDoktor/Fena)