U Republici Srpskoj su tokom 2015. godine od tuberkuloze oboljele 353 osobe, približno kao i 2014., kada su prijavljene 382 novooboljele osobe.

Radi se o podacima o pojavi ove zarazne bakterijske bolesti koje je prikupio Institut za javno zdravstvo RS-a.

Kontrola pojave tuberkuloze u ovom bh. entitetu obavlja se kroz rad zdravstvenih ustanova, te aktivnosti Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Podrška ovim aktivnostima radi daljeg unapređenja dijagnostike, terapije, kao i nadzora nad tuberkulozom, obavlja se u saradnji s projektom "Jačanje DOTS u Bosni i Hercegovini i unapređenje programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući tuberkulozu otpornu na više lijekova i kontrolu infekcije" koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Sedmica borbe protiv tuberkuloze obilježava se sredinom septembra svake godine radi podizanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, koja i dalje predstavlja zdravstveni problem u većem dijelu svijeta te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja ove bolesti.  

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Micobacterium tuberculosis) koji najčešće zahvata pluća.

Prenosi se putem kapljica iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom.

Uprkos tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta i danas je najsmrtonosnija zarazna bolest.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine se u svijetu registruje oko devet miliona novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze i gotovo 1,5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih tuberkulozom, uglavnom u zemljama u razvoju.

NajDoktor.ba