AUTOR ČLANKA
Prof. dr. Jasmina Alajbegović - Halimić
Specijalista oftalmolog-oftalmopedijatarPrivatna Oftalmološka ordinacija Biografija
 
Iako problem suhog oka više vezujemo za odrasle, ne smijemo zanemariti i ne pomisliti da je upravo to razlog nekih problema sa očima kod djece.Pogotovo, ako se pojave neki od simptoma u smislu; učestalo treptanje, preosjetljivost na svjetlo, manje ili više izraženo crvenilo očiju, osjećaj žuljanja i stranog tijela u oku itd.  
Uzroci suhog oka kod djece mogu biti neka urođena i stečena stanja. Urođena stanja su u smislu sistemskih bolesti, pareza ili anomalija u razvoju kapaka, suzne žlijezde itd, a stečena mogu biti vezane za upale, endokrinološke promjene, malnutricije, povrede, korištenje kortikosteroidnih i antibiotskih kapi duže vrijeme ili su jednostavno posljedica prekomjernog korištenja displeja mobitela, kompjutera, video igrica, boravka u prezagrijanim ili prerashlađenim prostorima itd.
 
Neke urođene sistemske bolesti mogu imati jedan od simptoma i alakrimiju ili manjak lučenja suza. Poznat je i Sjögrenov sindrom koji ima simptome u smislu smanjenja lučenja sekreta sluznica gotovo kod svih sekretornih žlijezda, pa tako u suzne žlijezde.
 
 
Dijabetes je jedan od bitnih potencijalnih uzroka suhoće oka kod djece.Često se liječi kao konjunktivitis pri čemu se nepotrebno uključuje antibiotska i kortikosteroidna terapija što dodatno još više pospješue suhoću očiju.. Slijedeći bitan uzrok suhoće oka kod djece je reumatoidni artritis, pogotovo kod djece koja su imala ili imaju upalu oka vezanu za artritis i koriste protuupalne kapi za oči. Suhoći oka sklona su i djeca koja su imala virusne i druge upale oka, kao i povrede oka, te uslijed smanjenog senzibiliteta rožnice i nedostatka refelksnog treptanja imaju problem suhog oka. Također, jedan od veoma važnih faktora, a često zanemaren je i deficit vitamina A, kao i neki drugi poremećaji ishrane u smislu dijeta sa manjkom željeza itd.
 
Na suho oko posumnjamo ako su prisutni neki od navedenih simptoma, a dokazujemo bojenjem rožnice oka sa kontrastnom bojom fluoresceinom pri čemu ocjenjujemo kvalitet suznog filma. Za procjenu količine izlučenih suza koristimo se tzv. Širmer testom. Liječenje suhog oka kod djece sastoji se, kao i kod odraslih, u redovnoj primjeni gotovih preparata koji sadrže vještačke suze bez konzervansa.