Naš se mozak neprekidno i dinamično mijenja tokom života, pa je zbog toga izuzetno važno brinuti o njemu, a to prije svega podrazumijeva brigu o mentalnom zdravlju, prehrani i izbjegavanju rizičnih činilaca. Mozak je poput mišića: ako se ne koristi, on oslabi i atrofira. 

U našim su rukama ključevi za očuvanje zdravlja mozga: pravilna uravnotežena prehrana (mediteranska prehrana), redovna tjelesna aktivnost, uspješno nošenje sa stresom u svakodnevnom životu i vježbe moždanih funkcija, tzv. "brain fitness" te izbjegavanje konzumacije alkohola, droga i duvana.

Ipak je najvažniji naš stav prema životu - ako je on pozitivan, pun povjerenja, entuzijazma i volje - onda će i naš život biti takav. Imajte povjerenja u vlastite snage, u mogućnost rješavanja bilo kakvih radnih, emocionalnih, društvenih ili drugih problema.

Vježbe za mozak

Pronađite vrijeme za fitness mozga 15 minuta dnevno četiri puta nedjeljno. Brain fitness poboljšava memoriju, pažnju, koncentraciju, vidne i slušne percepcije i govorne vještine.

Zapamtite riječi neke nove pjesme
Počnite da učite jezike, obnovite stara znanja, pokušajte da savladate novi jezik
Posjećujte muzeje, galerije, pokušajte kasnije da se sjetite i opišete šta ste vidjeli
Budite kreativni, pronađite novi hobi ili se prisjetite starog, čitajte, pišite, slikajte, plešite… 
Primijenite igre riječima, slažite puzzle ili osmislite vlastite, kreirajte igre memorije
Promijenite redoslijed radnji koje izvodite svaki dan izbjegavajući rutinu, mijenjajte povremeno raspored sitnica u svojoj okolini
 Redovno se bavite odgovarajućom fizičkom aktivnošću, kada ste u mogućnosti koristite stepenice umjesto lifta
Istražujte putem interneta, učite načine korištenja računara i novih računarskih programa
Vizualizujte - pretvorite u sliku sve ono što želite da zapamtite 
Vježbajte svoj pefireni vid, koncentrišite se na sve ono što možete vidjeti ne mičući oči, sjetite se i zapišite šta ste sve vidjeli
Kratkom vježbom pomicanja očiju u dva suprotna smjera (gore-dolje ili lijevo-desno) podstaći ćete lakše pamćenje
Naučite da svirate neki instrument
Odvojite tokom dana vrijeme za odmor na način koji vama najviše odgovara; 
Družite se s prijateljima, porodicom, upoznajte nove ljude, povežite se s mladima, okružite se ljudima koji vas stimulišu i pokreću 
Na kraju pripazite: i mozak se može prenapregnuti - previše razmišljanja može mozak zarobiti u "ciklus zabrinutosti", prekinite ga izvođenjem neke kratke aktivnosti kako bi zaustavili tok misli.

Brzi test

Cilj nije da koristite digitron ili pomoć prijatelja. Ono što vam treba je da pročitate tekst i da odgovorite onako kako mislite da je istina. Pokušajte bez mnogo razmišljanja da odgovorite na ovih pet pitanja i provjerite koliko ste koncentrisani. Spremni? Krenite…

Prvo pitanje: Učestvujete u trci. Prestigli ste drugu osobu! Na kom ste vi mjestu? 

Drugo pitanje: Da biste odgovorili na drugo pitanje, nemojte razmišljati toliko dugo kao kod prvog pitanja. Ako u u trci prestignete posljednju osobu, onda ste…?

Treće pitanje: Ovo morate da riješite bez digitrona ili olovke. Pokušajte: Uzmite 1000 i dodajte 40. Sad dodajte još 1000. Sad dodajte 30. Dodajte opet 1000. Sad dodajte 20. A sad dodajte još 1000. Sad dodajte 10.Koliko je to ukupno?

Četvrto pitanje: Marijin otac ima 5 ćerki: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono.Kako se zove peta ćerka?

Peto pitanje: Gluhonijema osoba želi da kupi četkicu za zube. Kako to čini? Imitirajući pokrete pranja zuba, uspijeva prodavcu da objasni šta želi. Ako slijep čovjek želi da kupi tamne naočare za sunce, kako će to objasniti prodavcu?

Odgovori:

1.     Ako ste odgovorili da ste prvi, niste u pravu! Ako prestignete drugu osobu i zauzmete njeno mjesto, onda ste drugi! 

2.     Ako ste odgovorili da ste pretposljednji, onda ponovno niste u pravu. Kako može te da prestignete posljednju osobu?

3.     Jeste li dobili 5000? Tačan odgovor je 4100.Ne vjerujete? Provjerite sa digitronom! 

4.     Nunu? Ne! Naravno da ne. Njeno ime je Marija. Pročitajte pitanje ponovo. 

5.     Pa riječima. Jednostavno! 

ND/Vijesti online