Aligneri su trenutno aktuelni u svijetu ortodoncije. To su prozirni mobilni aparatići koji su dosta komforniji u odnosu na fiksne ortodontske aparate, lagani su za nošenje, manje su primijetni i zbog toga ih pacijenti sve više traže.
 
O Alinger sistemima iz kompanije Avicena Dental Group  i inovacijama u estetskoj stomatologiji razgovarali smo sa doktorom stomatologije i specijalistom ortodoncije Idrizom Karamujić.
 

Poštovani doktore, možete li nam se predstaviti?

Moje ime je Idriz Karamujić. Imam 41 godinu. Po struci sam doktor stomatologije i specijalista ortodoncije. Vlasnik sam Poliklinike Avicena i DOO Avicena Dental Group koja se bavi uvozom medicinskih sredstava i proizvodnjom stomatoloških materijala. Poliklinika Avicena se nalazi u Brčkom, trenutno ima 23 zaposlenih. Radim kao specijalista ortodoncije i uporedo razvijam proizvode koji bi olakšali i unaprijedili kako naše, tako i ortodontske terapije drugih ortodonata.

Kako ste došli na ideju da napravite svoj aligner sistem? Koje su njegove prednosti?

U toku specijalizacije sam pohađao sve značajnije seminare koji su se nudili iz oblasti ortodoncije u našoj regiji. Poslije specijalizacije svoje usavršavanje iz ortodoncije sam nastavio u Beču u trajanju od dvije godine i u tom periodu sam pohađao mnoge seminare koji su se održavali širom Evrope. Upoznao sam mnoge predavače i ortodonte, te razmjenjući mišljenja i ideje pojavila mi se ljubav za inovacijama iz oblasti ortodoncije.

Krenuo sam da razvijam orthosisteme koji bi poboljšali ortodontske terapije u našoj regiji. U prethodnih pet godina sam razvijao Avicene Alignere, retiner ili rematitan, (odnosno individualnu žicu od posebnog materijala koja se postavlja iza zuba poslije terapije fiksnim aparatom ili alignerima), te DIOS (digitalni individualni orthosistem) kao najsloženiji moj sistem, očekujem da ćemo ga moći ponuditi na tržištu krajem 2023. godine.

Prednost je trajanje terapije od 6 do 12 mjeseci, znatno manje od fiksnog aparata. Avicena Aligneri i rematitan retiner se već par godina koriste u stomatološkim ordinacijama širom BiH.

OGROMNA PREDNOST AVICENA ALIGNERA U ODNOSU NA DRUGE ALIGNERE KOJI SE NUDE NA NAŠEM I EU TRŽIŠTU JE U TOME ŠTO JA KAO SPECIJALISTA ORTODONCIJE KONTROLIŠEM SVAKI PLAN TERAPIJE PRIJE NEGO SE TERAPIJA POŠALJE DOKTORU ILI PACIJENTU, DOK KOD DRUGIH ALIGNERA ZUBNI TEHNIČAR ODREĐUJE PLAN TERAPIJE ILI DOKTOR STOMATOLOGIJE KOJI DOBIJE SOFTWER PA ODREDI TERAPIJU. JEDAN I DRUGI NISU EDUCIRANI, NITI IMAJU ISKUSTVA U POMJERANJU ZUBA, NE ZNAJU KOJE SU MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA KOD ORTODONTSKOG POMJERANJA.
 

Gdje se nalazi BiH, a gdje Evropa u vezi sa pitanjem alignera?

U BiH sam jedan od prvih ortodonata koji je krenuo u rad sa alignerima, a već više od pet godina dizajniramo terapiju, prozvodimo i koristimo alignere u praksi. Aligneri su već

godinama aktuelni ne samo u Evropi, nego i u čitavom svijetu, a svjesni smo da danas ljudi sve više i više prate trendove i baš iz tog razloga sam odlučio alignere uvesti i u našu sredinu. U EU su aligneri došli iz Amerike, kasnije su se pojavile I firme iz EU koje imaju svoj koncept alignera. Moj tim tri godine radi planiranje tretmana za jednu veliku EU kompaniju. Posebno sam ponosan na njihov profesionalan odnos prema tom poslu.
Zato što na neki način predstavljaju ovaj region u toj branši. U tom radu smo stekli dosta iskustva i došli u kontakt sa drugačijim konceptom planiranja i izrade alignera.

Planirate li širiti svoje alignere izvan granica BiH?

Da, planiramo širiti naše alignere i van granica BiH. Trenutno smo fokusirani na tržište naših susjednih država, gdje smo proces proizvodnje vec započeli. Od nove godine počinje distribucija u Srbiji i Crnoj Gori, a u Hrvatskoj sredinom iduće godine.

Gdje su vam bile poteškoće kod prvih alignera?

Mnogo vremena smo potrošili na izučavanje pravog materijala od kojeg bismo pravili naše alignere, mnogo energije i vremena smo potrošili na testiranje raznih folija od kojih se prave aligneri, printera i odgovarajućih softwera. Ono što najviše pamtimo jeste trud koji smo uložili da bismo našu sredinu, koja je još uvijek imala predrasude za nešto novo, uvjerili da terapija alignerima zaista funkcioniše, ali naši, tada početni rezultati, su dokazali da smo na pravom putu.

Znači li to da opći stomatolozi mogu nuditi uslugu ortodoncije u svojim ordinacijama?

Doktori stomatologije koriste alignere kod manjih nepravilnosti gdje pacijent zahtijeva estetsku korekciju. To su pretežno nepravilnosti u području prednjih zuba. Dosta često koriste alignere prije izrade navlaka, kao predprotetska ortodoncija. Mi smo ordinacija koja surađuje sa mnogim doktorima stomatologije širom BiH i uz našu pomoć svaki rezultat je bio

uspješan. Doktori šalju otiske čiju analizu moj tim radi, ja kao ortodont iskorigujem analizu, pošaljem 3d-simulaciju doktoru i pacijentu i kada oni prihvate terapiju prelazimo u fazu izrade alignera. Svaku analizu ja, kao ortodont, nadgledam i kontrolišem. Sve detalje, koji su potrebni doktorima stomatologije za uspješnu terapiju, dobiju u analizi, a u slučaju da imaju dodatna pitanja, moj tim i ja smo im na raspolaganju.

MI IMAMO DOBRE REZULTATE U TERAPIJI I ZBOG POSEBNE VRSTE FOLIJE KOJU KORISTIMO PRI IZRADI ALIGNERA. TESTIRALI SMO VEĆINU FOLIJA KOJE SE NUDE NA EU TRŽIŠTU I PRONAŠLI SMO NAJBOLJU KOMBINACIJU KOJA DAJE NAJBOLJE REZULTATE.

Koja je razlika izmedju klasične ortodoncije i alignera?

Najvažnija razlika je predvidljivost rezultata. Pacijent i doktor za svog pacijenta dobije od nas 3d-simulaciju kako će zubi biti složeni na kraju terapije, aligner je takav sistem koji tiska zube prema tom rješenju koje smo mi isplanirali. Dok kod fiksnog aparatića žica vuče nekontrolisano zube, doktor nema potpunu kontrolu nad terapijom. Prednost je i da terapija traje znatno kraće u odnosu na klasičnu ortodonciju. Terapija traje kraće zato što za razliku od fiksnog aparata aligner pomjera zube u položaj koji smo unaprijed odredili u softweru, naravno, lakši su i za nošenje i održavanje. Estetski su i neprimijetni, tako da za pacijente koji izbjegavaju fiksni aparat zbog bravica i žica, aligner je pun pogodak. 

Postoji li strah kod doktora kad nude nešto novo na tržištu?

Ja prvi nisam vjerovao da folija može ispraviti zube, prve slučajeve sam radio na rodbini i prijateljima, dok se nisam uvjerio u mogućnosti I prednosti alignera, neki doktori i pacijenti su skeptični. Međutim kada krenu sa korištenjem alignera budu oduševljeni i onda se to pozitivno iskustvo prenosi dalje.  Zato se aligneri u svijetu, a i kod nas sve više traže. Većina velikih kompanija, koje su proizvodile bravice za fiksne aparate, su napravile svoj vlastiti koncept alignera. Omjer u svijetu izmđu alignera i fiksne ortodoncije je sad negdje 50%- 50%.

Materijali i softweri se ubrzano razvijaju tako da će vrlo brzo digitalna stomatologija biti u velikoj prednosti u odnosu na stomatologiju koju smo do sad izučavali.

Planirate li uvesti edukacije za mlade stomatologe koji se žele početi  baviti alignerima?

Već radimo edukacije, odnosno seminare za sve zainteresovane stomatologe. Više seminara smo već održali, a zbog velikog interesovanja sada ćemo i češće održavati seminare i radionice. U toku sljedeće godine treba biti završena naša nova poliklinika sa edukacijskim centrom za ovo područje. A posebno ćemo praviti seminare u drugim dijelovima BiH, Srbije i Crne Gore.

Gdje vidite Avicena Alignere u budućnosti?

Avicena Aligner u budućnosti vidimo kao najtraženiji aparatić za ispravljanje zuba, sa veoma uspješnom

terapijom i najboljim rezultatima, kako u BiH tako i u okolnim državama. A nadamo se i izlasku na EU tržište, radimo na tome već dvije godine.

 Preuzeto od  Dental Tribune BiH