Bol u grudima (bol u dojkama) u medicinskom rječniku znana i kao mastalgija, mamalgija i mastodinija, česta je neugodna pojava koju doživljavaju žene svih dobi. Često se uz tupu bol osjeća i težina u grudima, pritisak i osjećaj peckanja te osjetljivost grudi na dodir.
Bol u grudima uglavnom uplaši većinu žena, jer se povezuje s rakom dojke. No, razloga za brigu često nema, jer uzroci mogu biti zaista različiti.
 
  • Ciklička mastalgija (bolovi vezani uz PMS)
Bol se osjeća najčešće jedan do tri dana prije menstruacije, ali može se osjetiti i odmah nakon ovulacije odnosno u drugom dijelu ciklusa. U tom vremenu hormoni jajnika mogu uzrokovati nakupljanje vode u dojkama što izaziva poznati efekt "punoće" grudi, ali i bol pri kretanju i dodirima.

Simptomi cikličke mastalgije:
 
  • bol je prisutna u čitavoj dojci
  • bol se osjeti u obje dojke
  • grudi mogu postati natečene i djelovati veće nego uobičajeno
  • bol se pojačava s približavanjem prvog dana menstruacije
  • mogu se osjetiti malene kvržice ispod kože grudi
  • ponekad se bol širi u područje ispod pazuha
  • češća pojava boli u mlađih žena te kod žena na hormonalnoj terapiji
Bol u grudima uzrokovana ciklusom prolazi s menstruacijom i obično nisu potrebni analgetici, ali ako neugoda sprečava ženu u njenim svakodnevnim aktivnostima, lijekovi protiv bolova mogu ublažiti bol.
 
 
  • Dojenje
Nakon poroda mnoge majke mogu osjećati bol u grudima, bilo da doje ili ne. Ako se stanje pogorša i bol ne prolazi, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Mogao bi biti znak mastitisa.
 
  • Mastitis
Riječ je o upali dojke odnosno upali mliječnih žlijezda i okolnog tkiva dojke koja najčešće pogađa žene koje doje, a važno je na vrijeme prepoznati koji su uzroci mastitisa te simptomi (bolne grudi, temperatura i crvenilo oko dojki), kako bi se moglo primijeniti pravilno liječenje. U većini slučajeva mastitis se javlja kod porodilja u prva tri mjeseca nakon poroda, ali može se javiti i u kasnijem periodu.
 
 
  • Trudnoća
Bol u dojkama jedan je od prvih znakova trudnoće, a uzrokuju je estrogen i progesteron. Također, tokom trudnoće grudi se pripremaju za dojenje, pojačava se cirkulacija krvi u tom području i grudi dobivaju na težini zbog čega grudi postaju osjetljivije. Za olakšavanje boli tokom trudnoće preporučuju se lagane masaže i topli oblozi te korištenje kvalitetnih grudnjaka. Zbog zaštite ploda obično se izbjegavaju analgetici.
 
 Prevencija za svaku bol je zdrava prehrana, ispravna veličina grudnjaka i kontrola hormonalne slike.
  • Ciste
Benigne ciste mogu uzrokovati bol i neugodan osjećaj u grudima. Ako napipate kvržice na dojkama najbolje je razgovarati s liječnikom kako bi se pregledom utvrdilo o kakvoj se kvržici radi. Nastanak ovih kvržica je najčešće genetski uvjetovan.  Kvržice ponekad mogu biti bolne, pri čemu neke žene osjećaju tupu, blagu i dugotrajnu bol, a neke oštru i naglu. Bol se može olakšati toplim oblozima, mirovanjem ili analgeticima.
 
  • Rak dojke
Iako karcinom na dojci obično ne uzrokuje bol, ako osjećate oštru i probadajuću bol, najsigurnije je odmah posjetiti liječnika. Uz bol, rak dojke može uzrokovati i druge simptome kao što su iscjedak iz bradavica, iznenadna pojava kvržica koje ne nestaju sa završetkom menstrualnog ciklusa te crvenilo i osip na grudima.