Svjetski Dan spavanja je godišnji događaj koji su inicirali Svjetski savez medicine sna (WASM) i Odbor za obilježavanje Svjetskog dana spavanja. Cilj je ukazati na važnost spavanja iz aspekata medicine, obrazovanja, društvenog života i sigurne vožnje. 

Ovaj praznik obilježava se od 2008. godine, računajući od prvog petka pred zvanični početak proljeća, odnosno vikend ili dva prije pomjeranja kazaljki na satu jedan sat unaprijed.

Ovim činom Svjetski savez medicine sna želi smanjiti probleme sna kroz bolju prevenciju i liječenje poremećaja spavanja. Poremećaji sna, kao što su pospanost i nesanica su globalna epidemija koja prijeti zdravlju i kvaliteti života, tvrde stručnjaci.

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan utjecaj na mentalno, tjelesno i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i djece. San je potreba i privilegija, ali često je ugrožena zbog navika suvremenog života.

Kamen temeljac sveopšteg zdravlja

Kvalitetan san predstavlja kamen temeljac sveopšteg zdravlja, a svaki propušten sat od osmočasovne doze spavanja utiče na naredni dan. Tri ključna faktora dobrog sna su:

Njegovo trajanje – Dužina sna trebalo bi da bude dovoljna da biste ste se narednog dana osjećali odmorni i sposobni da obavite sve svoje obaveze

Kontinuitet – Proces samog spavanja bi trebalo da protekne u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna

Dubina – Da bi spavanje obavilo svoju ljekovitu funkciju, neophodno je da bude dovoljno duboko i čvrsto

Budite svjesni toga da se kvalitet vašeg sna može direktno odraziti na bistrinu vašeg uma, emocionalnu ravnotežu, produktivnost, vitalnost i kreativnost. Ne postoji nijedna druga aktivnost koja vam donosi toliko blagodeti, a od vas zahtijeva minimum napora. 

(NajDoktor.ba)