Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do nje dolazi je uistinu mnogo, a želučane bolesti ubrajaju se u najčešće bolesti modernog i stresnog života.
Znak za uzbunu je snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U svim ovim situacijama neophodno je posjetiti liječnika.

Stres i nepravilna prehrana

Bezbroj je faktora koji mogu dovesti do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna prehrana. Izbjegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu te konzervanse koji doprinose želučanim poteškoćama.

Gastritis

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva zasigurno je gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori.
 
 
Nadraženi želudac

Do ove dijagnoze najčešće se dolazi zbog mučnine, osjećaja punine, nadutosti u crijevima, žgaravice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta.

Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizirane u gornjem dijelu probavnog sistema te se javljaju tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi i pogađa podjednako oba spola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osjećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.