Sunčanica je burna reakcija organizma na pretjerano izlaganje suncu.

Može se javiti brzo tokom izlaganja, a češće se javlja tzv. kasna sunčanica, nekoliko sati nakon direktnog izlaganja suncu - obično uveče pred spavanje.

Javlja se kao posljedica širenja krvnih žila u mozgu i pojave blagog oblika edema mozga.

Manifestuje se sljedećim simptomima: malaksalost, mučnina, a i vrtoglavica, pospanost, povremeno i povraćanje.

Često je prisutna glavobolja. Tjelesna temperatura može biti povišena. Što je dijete mlađe, simptomi su izraženiji i teži.

Obrazi su često zajapureni. Stanje veoma liči onom kod infekcije, s čim se uglavom i pobrka.

Često je prisutan strah da se radi o upali mozga. Veoma je važno misliti na ovaj problem i rano ga prepoznati, te pravovremeno i adekvatno intervenisati.

Ako se dijete predveče žali na glavobolju i mučninu, a tokom dana je dugo bilo vani, po toplom vremenu, pomislite na sunčanicu.

Šeširić glavu čuva

Potrebno je misliti na mogućnost pojave sunčanice prije izlaganja djeteta suncu.

Treba izbjegavati duže, direktno izlaganje suncu posebno između 10 i 18 sati. Obavezno koristiti kapu ili šeširić, te tako zaštiti glavu djeteta.

Ako je neophodan boravak na suncu, redovno kvasiti i rashlađivati glavu vodom. Piti dovoljno tečnosti.

Boravak vani i aktivnosti obavljati ujutro i predveče. Razdražljivost i plačljivost malog djeteta ljeti ukazuju da je žedno.

Evo šta mogu učiniti roditelji: ukloniti dijete sa sunca, smjestiti ga u hladnu, zamračenu prostoriju, istuširati dijete mlakom vodom, dati da pije dovoljno tečnosti - često, ali manje količine, posebno ako je povraćalo. Ako nije bolje, konsultovati porodičnog doktora ili pedijatra, dati mu lijekove antipiretike ako je povišena tjelesna temperatura.

Toplotni udar

Slične simptome izaziva i toplotni udar. On nije direktna posljedica izlaganja suncu, ali jeste boravka u prostoru sa jako visokom tempeturom.

Može se javiti kod radnika u pekari ili industriji kraj visokih peći, ali i kod neopreznih vozača u pregrijanom automobilu, te kampovanja u neadekvatnom šatoru.

Nastaje zbog naglog, prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da održi temperaturu u normalnim granicama.

To je težak akutni poremećaj, uslovljen neadekvatnom termoregulacijom organizma, koji naglo nastaje, a može uzrokovati čak i komu. Neophodna je hitna intervencija doktora.

Nakon sunčanice dan-dva treba izbjegavati boravak na suncu, a ubuduće biti jako oprezan.

Pitajte doktora

Ukoliko Vam tereba savjet doktora pošaljite upit preko NajDotor.ba