Danas je u Sarajevu počeo sa radom 2.kongres endokrinologa i dijabetologa sa međunarodnim učešćem. Kongres će trajati do 22.aprila, a organizator kongresa je Udruženje endokrinologa i dijabetologa u BiH. 

Danas je u Sarajevu počeo sa radom 2.kongres endokrinologa i dijabetologa sa međunarodnim učešćem. Kongres će trajati do 22.aprila, a organizator kongresa je Udruženje endokrinologa i dijabetologa u BiH.

Kao jedan od problema sa kojima se endokrinolozi u ovom trenutku suočavaju u BiH ali i u regiji prof. dr Zelija Velija Ašimi, predsjednica Udruženja endokrinologa i predsjednica kongresa navela je činjenicu da se jako mali broj osoba bavi dijagnostikom i liječenjem endokrinoloških bolesti, dok sa druge strane, rapidno raste broj pacijenata sa nekim od endokrinoloških poremećaja.

Preko 200 stručnjaka iz BiH, regiona i  svijeta razmatrati će najnovije načine tretmana bolesti hipofize,  bolesti štitne i paratiroidne žlijezde, metaboličke bolesti kostiju, bolesti nadbubrega, reproduktivna endokrinologija,  šećerna bolest, gojaznost, te druge rijetke bolesti u endokrinologiji.

Rasim Jusufović, direktor kompanije "Novo Nordisk" za područje BiH, Kosova i Albanije koja je kompanija partner kongresa istakao je da izuzetno cijene saradnju sa endokrinolozima u BiH te naglasio: „Naša kompanija fokusirana je na stalni razvoj novih, inovativnih terapija imaju samo jedan cilj, učiniti ih dostupnim svakom pacijentu“.

Predavači na Kongresu su eminentni stručnjaci iz oblasti endokrinologije i dijabetologije iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i eksperti svjetskog renomea iz 9 drugih zemalja kao što su Akademik Profesor Nebojša Lalić (Srbija), Profesor Sehnaz Karadeniz (Turska), Profesor George Mastorakos (Grčka), Profesor Đuro Macut (Srbija), Profesor Marija Pfiefer (Slovenija), Profesor Tatjana Milenković (Makedonija), Akademik Profesor Dragan Micić (Srbija), Profesor Florian Toti (Albanija), Profesor Slaven Kokić (Hrvatska), Prof. dr Tomaž Kocjan (Slovenija), Doc. dr Dario Rahelić (Hrvatska), Prof. dr Andrej Janez (Slovenija, Prof. dr Maja Radman (Hrvatska), predavači iz Austrije, Crne Gore i drugi.