U Federaciji BiH aktivnost sezonske gripe još je niska. U Evropi je aktivnost gripe također niska, ali se povećava u cijeloj regiji.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mirsada Mulaomerović kazala je da je prema prispjelim podacima iz nadzora, u FBiH ukupno prijavljeno 6.260 oboljenja sličnih gripi, nešto više nego u istom periodu prošle godine.

Virus najaktivniji od decembra

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH, kao i u drugim dijelovima Evrope, svake godine od gripe oboli 10 do 15 posto od ukupnog stanovništva. Virus je najaktivniji od decembra do marta, kad se kod nas registrira najviše oboljelih.

Podsjeća se da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija, a na taj način stiče se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih komplikacija.

"Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobar odnosno rana jesen. Međutim, vakcinacija se može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira. Vakcina protiv gripe se kod nas nabavlja iz budžeta kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja i u nadležnosti su kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, koji raspisuju tender i nabavljaju vakcinu protiv gripa za tekuću sezonu", kazala je epidemiologinja Mulaomerović u izjavi za Fenu.

Dodaje da kantoni svake godine nabavljaju 30.000 do 40.000 doza vakcina protiv sezonske gripe, a podaci o broju potrošenih vakcina dostupni su u kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Besplatna vakcinacija

Besplatna vakcina je namijenjena za osobe starije od 65 godina života, oboljele od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (hronični kardiovaskularni, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirane osobe, osobe s patološkom pretilošću, osobe sa oslabljenim imunitetom, osobe na dugotrajnoj aspirinskoj terapiji...). Vakcina protiv gripe preporuče se i zdravstvenim radnicima i ostalima koji sudjeluju u njezi bolesnika te svima koji žele da smanje rizik od bolesti.

Da bi se smanjio rizik od gripe stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužve (skupova i zatvorenih prostora), u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće. Preporuča se i često pranje ruku sapunom i vodom jer to smanjuje rizik, ako sapun i voda nisu dostupni koristiti sredstva na bazi alkohola. U slučaju bolesti savjetuje se ostanak kod kuće kao i provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina.

Inače, sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških s lošim ishodom. Simptomi su visoka temperatura, kašalj (obično suhi), glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, grlobolja i curenje nosa. Većina ljudi se oporavi i simptomi prestaju u roku od sedam dana i bez liječničke pomoći.

NajDoktor.ba