Virusi su uzročnici 30-40% infektivnih proljeva u svijetu, što virusne gastroenteritise dovodi na drugo mjesto najčešćih bolesti i to naročito u ljetnom periodu.

Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika u hrani, stoga se crijevne zarazne bolesti naročito bakterijske, ali i neki virusi, češće javljaju ljeti. 

Visoke ljetne temperature predstavljaju pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija u hrani, a neke vrste hrane iznimno su prikladne za njihovo širenje.

To se prvenstveno odnosi na bakterije iz roda salmonella koje pronalazimo u ljudima, životinjama i okolini. Taj mikroorganizam ulazi u tijelo kroz probavni sistem, a za razvoj bolesti kod zdravih osoba je potreban veliki broj kolonija, stoga infekcija obično nastaje kao rezultat masivnog unosa hrane gdje se bakterija nalazi u velikim koncentracijama.

Koji su simptomi

Simptomi infekcije salmonellom javljaju se 12 do 24 sata nakon konzumacije kontaminirane hrane manifestirajući se iznenadnim nastupom glavobolje, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u trbuhu oko pupka, proljevom, mučninom i povraćanjem. Zbog svega navedenog često se javlja teška dehidracija, naročito kod djece.

Kako pravilno reagovati

Prvi korak u sprečavanju crijevnih zaraznih bolesti je pranje ruku i adekvatna higijena, pranje ruku prije svake pripreme hrane, temeljito pranje voća i povrća, dobra termička obrada hrane, pravilno čuvanje i konzumiranje u razumnom roku (do dva sata) termički pripremljene hrane, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane naročito pokvarljive hrane, vodu i led nepoznatog porijekla potrebno je izbjegavati.