Konzumiranje dvije šoljice kafe dnevno može da smanji oštećenja jetre nastala usljed prekomjernog unosa alkohola i hrane, kažu stručnjaci.

Analizom devet studija uz učešće više od 430.000 ljudi, utvrđeno je da je dodatni dnevni unos kafe povezan sa 44 posto manjom šansom za cirozu jetre.

Doktor Oliver Kennedy sa Univerziteta Southampton rekao je da je ciroza jetre potencijalno fatalna i da za nju nema lijeka, prenosi "Daily Mail".

"Prema tome, značajno je da se rizik od obolijevanja od ciroze jetre može smanjiti unosom kafe, koja je jeftino i sveprisutno piće", rekao je on.

Ciroza jetre ubije svake godine više od milion ljudi širom svijeta. Cirozu uzrokuju infekcija hepatitisa, prekomjerna konzumacija alkohola, poremećaj sistema imuniteta i bolest masne jetre, što je povezano sa gojaznošću i dijabetesom.

Rizik od ciroze jetre

Kennedy i njegove kolege su analizom prosječnog unosa kafe u ranijim  istraživanjima, uz učešće 1.990 pacijenata sa cirozom jetre, utvrdili da je povećanje unosa na dvije šoljice smanjilo rizik od ciroze.

Rizik od ciroze se smanjivao kako se povećavao broj šoljica kafe. U poređenju sa potpunim odsustvom konzumiranja kafe, jedna šoljica dnevno značila je 22 posto manji rizik. Sa dvije šoljice rizik je smanjen za 43 posto, sa tri šoljice za 57 posto i sa četiri šoljice za 65 posto, ali i dalje ima neriješenih pitanja.

U jednoj studiji utvrđena je povezanost konzumiranja kafe i nižeg rizika od ciroze jetre, ali ako se pije filter-kafa, a ne kuhana. Istraživači upozoravaju da se ovo istraživanje ne smije gledati kao izgovor za još veće konzumiranje alkohola ili kafe sa mlijekom, šećerom ili šlagom.

(NajDoktor/Srna)