U krugu Centra za palijativnu njegu, koji djeluje u sastavu UKC Tuzla, medicinsko osoblje postavilo je plastenik u kojem uzgajaju povrće za teško oboljelu djecu. 

Odgovorna sestra Dječijeg odjela palijativne njege, Olivera Sadiković, kaže kako je riječ o projektu takozvane okupacione terapije za pacijente oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, koji se svrstava u najviše standarde u evropskoj medicini.

"Plastenik smo dobili početkom godine od Udruženja 'Snaga žene' iz Tuzle s ciljem kvalitetnije terapije za majke oboljele djece, ali i za samu djecu koja se nalaze u našoj bolnici. Zahvaljujući razumijevanju načelnika Centra, dr. Samira Husića, cijelo osoblje u pauzama radi u plasteniku u kojem smo zasadili povrće koje upravo prispijeva i koje koristimo u dječijoj ishrani", rekla je Sadiković.

U plasteniku su zasadili paradajz, paprike, krastavce, blitvu, limunsku travu, peršin, kopar, krompir i drugo povrće. Mali pacijenti i osoblje zajedno se vesele berbi u krugu bolnice.

"Sve što se radi za ovu djecu je jako humano, jer se radi o osobama čiji se život polako gasi ili su trajno vezana za postelju. Oni se vesele svemu što je napravljeno radi njih, tako da je i najmanja pažnja za njih neopisiva radost", ističe odgovorna sestra.

Kroz dva odjela Centra prođe stotinjak pacijenata, od kojih većina na terapiju dolaze iz roditeljskih domova, dok su u dnevnoj bolnici najteži bolesnici.

Medicinari su i sami iznenađeni prinosima iz plastenika, dok posjetioci bolnice na dodatni angažman osoblja gledaju kao na nešto nevjerovatno.

"Dobra volja sve napravi, a nama je drago da imamo mogućnost i mjesto za terapiju adekvatnu potrebama naših pacijenata", zaključuje Sadiković.

NajDoktor.ba/radiosarajevo.ba