U Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u srijedu je održan okrugli sto o temi: „Označavanje prostora u zdravstvenim ustanovama za osobe sa kognitivnim oštećenjem i invaliditetom“.

“Septembar je mjesec Alzheimera, a 21. septembra se obilježava Dan Alzheimera. Svake godine u septembru provodimo kampanje podizanja svijesti javnosti o demenciji i kognitivnim problemima, a ove godine tim povodom željeli smo istaknuti i važnost označavanja prostora u zdravstvenim ustanovama za osobe sa kognitivnim oštećenjem i invaliditetom”, kazao je Osman Kučuk iz Centra za demenciju Sarajevo koji je na okruglom stolu govorio na temu “UN Konvencija o ljudskim pravima osoba s invaliditetom”.

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ prim. dr. Zlatko Kravić u uvodnom obraćanju je istaknuo važnost jasnog definisanja još jedne kategorije osoba s posebnim potrebama kako bi im se omogućio što bolji pristup.

“Naša je želja da se sve kategorije pacijenata kojima je potrebna pomoć, ovdje osjećaju kao u svojoj kući, i da im u potpunosti olakšamo pristup zdravstvenoj zaštiti. Nadam se da će današnji okrugli stol rezultirati konkretnim preporukama kako da što bolje prilagodimo bolnicu osobama s demencijom I svim ostalim kategorijama kojima je potrebna posebna pomoć”, kazao je prim. dr. Kravić napominjujući da ova bolnica s Agencijom za kvalitet I akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) provodi prilot projekat uvođenja Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI).

O ISOSI je na okruglom stolu govorio direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo istaknuvši kako su to prvi standardi koji su namijenjeni uspostavljanju višeg nivoa kvaliteta pristupačnosti zdravstvenih institucija I pružanja cjelovitih usluga u odnosu na pacijente koji su osobe s invaliditetom:

“Očekujemo da će standarde uz Opću bolnicu u Sarajevu u kojima ih pilotiramo I druge zdravstvene institucije izraziti spremnost  za njihovo prihvatanje kako bi se što prije počelo s punom inkluzijom osoba s invaliditetom. Najveća vrijednost ovih standarda je ta što su tokom njihove izrade učestvovale osobe s invaliditetom i udruženja koja ih okupljaju, kao i Centar za demenciju koji se prijedlozima I sugestijama uključio u njihovu dopunu”, kazao je doc.dr. Novo.

Na okruglom stolu su uz spomenute govorili i prof.dr Aida Pilav, direktorica KZJZ, te Emina Kučuk iz Centra za demenciju. Uz Opću bolnicu skup su organizirala Alzheimer udruženja u saradnji sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ).

Alzheimerova bolest je progresivna degenerativna bolest mozga koja pogađa prvenstveno osobe starije od 65 godina. Obilježava je postupni gubitak funkcija mozga zbog oštećenja nervnih ćelija.

Bolest uništava memoriju i druge važne mentalne funkcije, i dovodi do gubitka intelektualnih i socijalnih vještina.

Naučnici tvrde da je Alzheimerova bolest rezultat kombinacije genetskih faktora, načina života i faktora sredine. Medikamenti koji se koriste za liječenje smanjuju simptome, ne mogu da izliječe uzrok ali odlažu rapidno propadanje ličnosti.

mojDoktor/AKAZ.ba