Poliklinika "Dr. Al-Tawil" i grupacija Univerziteta Koc iz Istanbula, koja uključuje i Američku bolnicu, potpisali su sporazum o saradnji koji omogućava razmjenu znanja, informacija i konsultacija između dvije zdravstvene ustanove, javlja Anadolu Agency (AA). 

Dr. Bakir Nakaš, izvršni direktor Poliklinike "Dr. Al-Tawil", istakao je da je potpisan vrlo važan sporazum s predstavnicima Univerziteta Koc iz Istanbula.

"Radi se o grupaciji sa izrazito razvijenom dijagnostikom i kapacitetima za hospitalni tretman velikog i različitog broja oboljenja. Ono što je bio naš cilj je da omogućimo drugo mišljenje za naše pacijenete i da omogućimo dodatne intervencije ili preglede i hirurške intervencije koje se ne obavljaju u BiH, i koje se mogu po znatno povoljnijim cijenama obaviti u njihovim ustanovama. Za početak će to biti na teret ljudi koji će tražiti tu vrstu usluga, a mi se nadamo da ćemo kroz zajedničku saradnju postići i sporazum da Fond zdravstvenog osiguranja po znatno povoljnijim cijenama u odnosu na druge evropske cijene, a vjerujem da to možemo postići, mogu ostvariti te usluge u kapacitetima ove grupacije", rekao je Nakaš.

Dodao je i kako će sporazum možda u narednom periodu omogućiti da se dođe do modernih mašina i aparata koji se koriste u razvijenim zemljama u svijetu.

"Bilo bi isto tako možda dobro da neke mašine i aparati, koji su sada u trendu u Evropi i svijetu, a to su prevenstveno gama nož, i intervencije koje bi bile moguće kod pacijenta koji zahtijevaju takav pristup, da imamo ovdje u BiH, te da naši pacijenti ne idu van zemlje i ne budu izloženi dodatnim troškovima i socijalnim pitanjima. Oni su spremni na svaku vrstu saradnje. Dobili smo u tom smislu danas i podršku turskog ambasadora", kazao je Nakaš.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je izjavio kako je važno da se postižu ovakvi sporazumi između zdravstvenih ustanova dviju zemalja.

"Danas je u oblasti zdravstva potpisan sporazum o saradnji između dviju zdravstvenih ustanova iz Turske i BiH. Značajno je da zdravstvene ustanove iz BiH iskoriste oblike saradnje s ustanovama u Turskoj", rekao je Koc.

Istakao je da je Turska posljednjih godina postigla veliki napredak u oblasti zdravstva.

"Turska je u oblasti zdravstva znatno napredovala i cilj je stečena znanja i iskustva podijeliti s pravim i kvalitetnim zdravstvenim ustanovama u BiH. Zbog toga je važna i ovaj oblik saradnje između vrlo utjecajnog Univerziteta Koc i poznate poliklinike. Sretni smo zbog saradnje i danas sam pozvao predstavnike obje institucije da dodatno prošire saradnju u narednom periodu", kazao je Koc.