AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija

 

Iako trudnoća ne predstavlja bolesno već fiziološko stanje stomatološki tretman trudnica zahtjeva određenu pažnju stomatologa u cilju maksimalne zastite kako trudnice, tako I ploda.

Najveća pažnja stomatologa kod obrade trudnica teba da bude usmjerena ka profilaksi, tj.insistiranju na redovnim I češćim pregledima (svaka 2-3 mjeseca). Veliki broj žena tokom trudnoće zanemaruje svoje oralno zdravlje, pa cak I one koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuće stanje.  Razlozi mogu biti mnogobrojni (mučnine, povraćanje, slabost…), ali najveći razlog za neprovođenje uobičajenih higijenskih mjera je taj što mnoge trudnice to ne smatraju primarno I vitalno vaznim za njih. U razgovoru sa trudnicama često čujemo izjave kako su zube izgubile tokom trudnoće I kasnije navodeći na zaključak kako je trudnoća kriva za takvo stanje.


U toku trudnoće je najčešća pojava oboljenja parodoncijuma-potpornog aparata zuba (desni…), što se objašnjava povećanim uticajem polnih hormona a na šta se nadovezuje NEGATIVAN UTICAJ LOKALNIH FAKTORA- NE ODRŽAVANJE HIGIJENE. To stanje-upala praćena je krvarenjem iz desni na blagu provokaciju pa čak I spontano, i naziva se gingivitis. Poboljšanjem mjera lokalne higijene, gingivitis  može da prođe bez posljedica. Međutim, nekada se dešava da gingivitis pređe u ozbiljnije stanje-parodontitis, kada upala zahvata dublja okolna tkiva zuba. Parodontitis može imati kako lokalne tako i opšte reperkusije na organizam. Pored gubitka zuba, parodontitis moze uzrokovati prijevremeni porod ili rođenje djeteta niske porođajne težine.  Posjete stomatologu, održavanje higijene, uklanjanje kamenca I naslaga između zuba kao i konsultacije su redovne mjere kojih bi se trebala pridržavati svaka trudnica.

Higijenu usta treba održavati u skladu sa upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda.  Zube redovno prati, a međuzubne prostore čistiti zubnim koncem. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, pozeljno je nakon četkanja zuba, pazljivo očetkati i jezik, što će pomoći u održavanju daha da bude svjeziji. Sa obzirom da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, pozeljno je uvjek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadrzaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer zelučana kiselina, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza gleđ  čineći  je podložnijom oštećenju. Pranje zuba treba uraditi 30-60 minuta nakon povraćanja.

U trudnoći je česta pojava karijesa (loša higijena, povraćanje). Svaki neliječeni karijes moze zahvatiti dublje slojeve zuba, pa se relativno često dešava da žene već u poodmakloj trudnoći imaju po nekoliko gangrenoznih zuba (odumiranje i infekcija živca zuba). To predstavlja idealan osnov za razvoj dentogenih infekcija. Stomatološka njega trudnica podrazumjeva "popravak" I  liječenje svih zuba koji se mogu spasiti.

U nekim slučajevima vađenje zuba je jedina moguca terapijska mjera. Lokalna anestezija koja se pri tome koristi nije kontrainikovana i može se bezbjedno koristiti.

Sve stomatoloske intervencije koje zahtjevaju RTG snimanje zuba treba odložiti. Iako je RTG snimanje u zadnjem tromjesječju trudnoće manje štetno za plod nego u prethodnom periodu  ipak ga treba izbjegavati bez naročite potrebe i mjera zastite.

 Upotreba lijekova u trudnoći obavlja se uz stručnu asistenciju stomatologa i nadležnog ginekologa.

Ovim tekstom pokušao sam približiti problematiku koja nastaje kada je pacijent trudnica,  iniciran velikim brojem trudnica koje su zatražile našu stručnu pomoć, a koje su imale nedoumice o posjeti stomatologu.