Osobama koje pate od takozvanih glavobolja u nakupinama ili cluster glavobolja jesen je često vrlo neugodno doba godine.
Cluster glavobolja je relativno rijedak oblik glavobolje, ali se smatra najbolnijim. Javlja se u cikličkim razdobljima ili skupinama, po čemu je i dobila naziv. Napadi se javljaju u ciklusima od po 15 dana do 3 mjeseca, u određeno doba godine, najčešće u jesen.
 
Traju od 30 minuta pa do nekoliko sati. Karakteristično je da se javljaju u isto vrijeme. Za razliku od drugih vrsta glavobolja, kod nje se bol smanjuje kretanjem.
 
 
U napadu cluster glavobolje javljaju se tipični prateći simptomi koji nastaju kao posljedica aktivacije autonomnog živčanog sistema i prisutni su na onoj strani glave na kojoj se javljaju bolovi, crvenilo i suzenje oka, spuštanje i otečenost kapka, curenje iz nosnice i začepljenost nosnice, znojenje čela i lica. Ova glavobolja pet puta je češća kod muškaraca i to u dobi od 20-40 godina.
 
Za razliku od osoba koje pate od migrene i koje se povlače u sebe, osobe koje pate od cluster glavobolja teško miruju. Za razliku od migrene, cluster glavobolje ne izazivaju povraćanje.
 
 

Valja napomenuti da ovu vrstu glavobolje mogu potaknuti i neki lijekovi i alkohol. Akutni napadaj cluster glavobolje može se liječiti udisanjem 100-postotnoga kisika koji se u nekim zemljama može dobiti na recept. Uobičajeni lijekovi protiv bolova, tehnike opuštanja i masaže često su nedjelotvorne protiv cluster glavobolja. Isto vrijedi i za akupunkturu. Osobama koje hronično pate od cluster glavobolja liječnici ponekad preporučuju lijekove za sniženje krvnog pritiska kojima se može spriječiti napad.