Svako kolebanje temperature loše se odražava na zdravlje hroničnih bolesnika, pa tako i na osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.

Hladnoća znatno pogoršava tegobe kod starijih pacijenata koji pate i od koronarnih bolesti ili angine pektoris. Hipertoničarima hladno, zimsko vrijeme nikako ne prija, jer tada dolazi do sužavanja krvnih sudova i do skoka krvnog pritiska. Povećanju pritiska u velikoj mjeri kumuje i nepravilna ishrana, odnosno slani i masni obroci, kakvi dominiraju na našim trpezama tokom zime.

Liječnici preporučuju svima koji pate od visokog pritiska da se maksimalno suzdržavaju od konzumiranja takve hrane i da na sušeno meso, kiseli kupus i turšiju zaborave, jer je u tim namirnicama glavni konzervans so, a ona dovodi do povećanja vrijednosti pritiska.

Ovoj kategoriji pacijenata savetuje se i da se obavezno jave svom liječniku kako bi im, ukoliko je potrebno, promijenio terapiju. Uobičajena doza lijekova obično nije dovoljna kada nastupe velike temperaturne promjene, kada organizam treba da se prilagodi novim vremenskim prilikama. Međutim, pacijenti to ne treba da rade na svoju ruku, već isključivo po preporuci ljekara.

Pacijenti koji pate od hipertenzije moraju da se čuvaju jakog mraza, pa bi valjalo da izbegavaju izlazak napolje u jutarnjim i večernjim satima, kada su temperature najniže. No, to ne znači da ne treba uopće da izlaze napolje. Naprotiv, šetnja prija i njima, ali samo pod uslovom da nije pretjerano hladno i da ne hodaju prebrzo. Najbolje je da šetaju oko podneva, kada je najtoplije i to umjerenom brzinom.

Za šetnju se treba obući slojevito. Kapa, rukavice i topla, nepromočiva obuća su obavezni, jer tijelo kroz ove dijelove tijela najlakše gubi temperaturu. Zamaranje može da bude opasno, kao i nošenje velikog tereta, pa bi to trebalo izbjegavati.

Hipertoničari zimi treba da jedu češće, a manje obroke i da povećaju unos voća i povrća, makar i smrznutog. Unos dovoljne količine tečnosti se podrazumijeva, pa bi dnevno trebalo da piju barem dva litra obične vode i nezaslađenih toplih čajeva.

Izvor:

www.srcana.hr