Potez Udruženja oboljelih od melanoma nakon odluke Federalne vlade da se lijekovi protiv jednog od najopakijih vrsta raka ne stave na listu besplatnih, nego na listu posebnog programa, a to znači ako bude para... ..

Udruženje oboljelih od melanoma u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući svoju borbu za to da inovativni lijekovi protiv ove opake bolesti budu besplatni, odnosno da se nađu na listi redovnog programa Fonda sodlidarnosti ZZOFBiH, u subotu je na nekoliko sarajevskih saobraćajnica postaviti bilboarde i Leed despleje.

U četvrtak je Vlada FBiH, podsjećamo, raspravljajući o novoj revidiranoj listi lijekova Fonda solidarnosti, prihvatila prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, i odlučila da se novi lijekovi za melanom stave na poseban program.

"Mi se ne možemo pomiriti s tim da ovi lijekovi budu dio posebnog programa Fonda solidarnosti. Jer, to znači da će oni biti dostupni onda kada bude bilo para, a, naravno, para nikada nema", ističe Sead Sefić, predsjednik Skupštine Udruženja.

"Ovo je naše upozorenje, i vlasti i građanima, o čemu se radi, i šta svakoga od njih možda već danas čeka, bolest ne bira", kaže Sefić, napominjući da je pomalo morbidan tekst ovih javnih poruka namjerno izabran.

"Očito da vlast ne razumije normalan jezik, možda će joj ovo prije doprijeti do razuma", objašnjava Sefić.

Predsjednica UO ZZOFBiH Snježana Bodnaruk je na jučerašnjoj konferenciji za štampu, nakon sjednice Vlade, obrazlažući zašto novi lijekovi za melanom ne mogu biti na A-listi, rekla da se ne može uzeti od jednih pacijenata, da bi se dalo drugima, odnosno, ne mogu se uskratiti jednima pravo, na račun drugih.

"To je izvrtanje situacije. Mi nikada nismo rekli da bismo na taj način željeli riječiti ovaj problem, naprotiv, novi, inovativni lijekovi, ako bi se stavili na A listu, mogli bi pomoći i oboljelim od nekih drugih bolesti", upozorava Sefić, koji smatra da neko poput gospođe Bodnaruk mora dobro izvagati riječi prije nego što ih izgovori u javnosti.

"Ovako je ispalo da se hoće zavaditi bolesnici. Potpuno bespotrebno, svi imaju pravo na život", kaže Sefić.

Zato, drage Sarajlije, i svi oni koji budete na saobraćajnicam ovog grada, zastanite malo, i pročitajte tekst bilborda. Znajte da je ovaj nastao u očaju ljudi koji su, nerazumnim odlukama vlasti, osuđeni na umiranje, i na to da budu bez nade.

Jer, stari lijekovi su se, nažalost, pokazali nemoćnim u borbi protiv ove bolesti, i već sedmu godinu svugdje u svijetu se koriste inovativni, pa i u RS. Neki su se već odselili u susjedni entitet zbog toga, a neki to najavljuju.