Znojenje reguliše tjelesnu temperaturu i pomaže tijelu da se riješi toksina. Znoj se stvara u žlijezdama znojnicama. Na tijelu ima od dva do četiri miliona znojnica, većinom smještenih na tabanima i u pazusima, a najrjeđe na koži bedara.

Pojačano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, naročito tokom ljetnih mjeseci kada su temperature izrazito visoke. Iako je to najnormalnija tjelesna funkcija, nekim ljudima može predstavljati estetski problem, a može biti znak i različitih bolesti: tuberkuloze, endokrinoloških bolesti poput šećerne bolesti, bolesti štitnjače, a može pratiti i maligna oboljenja, tvrdnje su stručnjaka.

Poremećaj prekomjernog znojenja naziva se hiperhidroza i ona može biti generalizirana, što znači da se znoji cijelo tijelo. Hiperhidroza utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitetu života. Problem može biti toliko izražen da je manifestan i u zimskim mjesecima. Velika odgovornost leži i u nasljednim faktorima, jer do 50 posto oboljelih navodi slične poremećaje kod članova porodice.

Jako znojenje po čitavom tijelu zahtijeva posjetu liječniku, jer može biti znak prekomjerne aktivnosti štitnjače, niskog šećera u krvi i poremećaj dijela živčanog sistema koji nadzire znojenje. Također, uz ove zdravstvene probleme, zbog pojačanog vlaženja kože, mogu se javiti i sekundarne komplikacije kao što su sekundarne bakterijske ili gljivične upale kože.

Hiperhidroza može biti i lokalizirana odnosno koncentrirana na samo određene dijelove tijela poput pazuha ili dlanova. Osobe koje pate od hiperhidroze svakako se moraju javiti na pregled dermatologu koji će na temelju anamneze, kliničke slike i eventualno dijagnostičke obrade odrediti odgovarajuću terapiju, jer je pristup strogo individualan.

Šta preventivno učiniti?

Ne bismo smjeli konzumirati kofein, tein i alkohol. Pušenje također stimulira znojenje. Uz to, treba smanjiti unos soli u organizam. Tokom ljeta naročito se preporučuje mediteranska, lagana prehrana, a što manja konzumacija pržene ili pečene hrane. Što je teže organizmu probaviti hranu, to će se više zagrijati pa će krenuti znojenje da se tijelo ohladi. Također je preporuka jesti više voća i povrća i piti dosta vode.

 

oznake:   znojenjebolesti