Inicijativa za podršku u liječenju djece oboljele od malignih bolesti  podnesena je danas na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta povodom 15. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od raka. 

Predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Lejla Kamerić obratila se poslanicima i zatražila da se Parlament založi za osiguranje granta radi finansiranja aktivnosti u Roditeljskoj kući za mališane oboljele od opake bolesti i njihove roditelje koji dolaze izvan Kantona Sarajevo.

"U Akcioni plan za implementaciju Strategije za prevenciju, tretman i kontrolu malignih neoplazmi treba uvrstiti i praćenje, prevenciju kasnih posljedica liječenja pedijatrijskog maligniteta kroz sve zdravstvene ustanove", kazala je također Kamerić.

Zatražila je i da radno zakonodavstvo u Federaciji BiH omogući odsustvo s posla, odnosno bolovanje roditeljima ili starateljima djece oboljele od raka kako bi mogli boraviti uz mališane tokom njihovog aktivnog liječenja. 

Po sadašnjim propisima, roditelji mogu biti na bolovanju do 42 dana a liječenje djeteta oboljelog od raka traje od šest mjeseci i više, kazala je Kamerić.

Zamolila je da svi poslanici danas na sjednici stave na revere 'zlatnu vrpcu', simbol obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka.

Poslanici su to učinili a predsjedavajući Doma Edin Mušić zahvalio je Lejli Kamerić što se obratila i dodao da Predstavnički dom jeste mjesto za to.

"U Federaciji Bosne i Hercegovine, od raka se godišnje liječi od 50 do 60 novih malih pacijenata. Procenat izlječenja je 70 posto, ali želimo da to bude i više", poručila je Lejla Kamerić.

(NajDoktor.ba/Fena)