Okruženi smo brojnim mikroorganizmima pa tako i gljivama. Ima ih posvuda oko nas i s njima možemo doći u dodir bilo gdje. Zdrava koža najbolja je barijera za vanjske utjecaje. Svaka pa i najmanja povreda predstavlja "otvorena vrata" različitim mikroorganizmima.
Gljivična infekcija na stopalima jedna je od najčešćih gljivičnih infekcija. Uprkos tome što ne predstavlja teško ili opasno stanje, ipak može rezultirati neugodnim simptomima. Ove infekcije nastaju kod miliona pojedinaca godišnje.

Uzroci gljivica na stopalima

Nedovoljna higijena i nepravilne životne navike najčešći su primarni uzročnik gljivične infekcije na stopalima. Nokte je potrebno održavati čistima i kratkima, redovno ih rezati, a za rezanje koristiti dezinficiran pribor.
 
Također, veoma je važna higijena stopala. Izbjegavajte nošenje pretijesnih cipela i redovno mijenjajte čarape. Znojenje i udarci u tijesnim cipelama pogoduju infekciji. Isto tako, izbjegavajte hodati bosih nogu u prostorima zajedničke namjene, naročito na vlažnim mjestima kao što su bazeni, svlačionice u dvoranama i teretanama i tome slično.
Simptomi gljivica na stopalima

Razvoju infekcije pogoduje vlaga (znoj) pa su tako najčešće pogođena područja ona između prstiju. Budući da nastaju rane, moguće su sekundarne bakterijske infekcije koje su zapravo najveća opasnost po zdravlje. Simptomi su gotovo uvijek vezani za kožu, a uključuju oštećenja kao što su:
 
  • mjehurići;
  • pukotine i ranice na koži;
  • ljuštenje kože;
  • svrab;
  • neugodan miris.

Rizični faktori

Neki ljudi su osjetljiviji na gljivične infekcije od drugih tako da je genetska predispozicija važan faktor. Oslabljen imunitet također spada pod rizične faktore. Pojedinci koji više vremena provode u otvorenoj obući i njeguju stopala su manje skloni ovoj vrsti infekcije.