U Multimedijalnoj Sali Općine Ilidža  22. septembra 2016. godine održan je seminar "Razvoj inteligencije kroz igru - NTC sistem učenja", čiji je predavač bio dr. Ranko Rajović.

"Prevelika zaštita djece je štetna za dijete. Dijete mora da hoda, da do pete godine razvije vještine koje će ga učiniti spretnijim. Nemojte djeci zabranjivati da skaču, da se vrte, da se igraju u blatu. Zabranjivanjem im nanosite više štete nego koristi, jer tim zabranjivanjem usporavate razvoj djetetovog mozga", poručio je roditeljima dr. Ranko Rajović.

NTC sistem učenja je specijalizovani program za edukaciju roditelja, odgajatelja i učitelja, koji usvojeno znanje i vještine mogu da primjene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom.

Višesatnom seminaru „Razvoj inteligencije kroz igru - NTC sistem učenja” prethodilo je kratko predavanje, tokom kojeg su učesnici imali priliku kroz interakciju sa dr. Rajovićem više saznati o drugačijem sistemu odgoja djece, onom koji podrazumijeva učenje kroz igru.

"Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i inspirativno. Nakon ovog ću razmisliti o izmjeni svojih odgojnih metoda", kazala je Selma, učesnica predavanja.



Dr. Ranko Rajović jedan je od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece čiji se program učenja "Nikola Tesla centar" realizuje u 20 država.

Dr. Rajović je osnivač MENSE Jugoslavije (danas Srbije) i odsjeka za darovite NTC (Nikola Tesla centar), član Borda direktora svjetske MENSE i predsjednik Komiteta svjetske MENSE za darovitu djecu.

Seminar i predavanje bili su odlična prilika za sve roditelje, prosvjetne i obrazovne radnike da nauče nešto novo o odgoju, obrazovanju i mentalnom razvoju djece.

Seminar i predavanje organizovali su Institut za razvoj mladih KULT i Udruženje doktora medicine.

NajDoktor.ba