Jesen je godišnje doba koje poistovjećujemo sa smirivanjem prirode, uz manje sunca i nižim temperaturama. No, za kožu jesen je vrlo burno razdoblje kada se određeni kožni problemi razbuktavaju...

Tome su vrlo često razlog vraćanje u svakodnevne radne i školske obaveze nakon godišnjeg odmora i školskih raspusta koje su stresne i djeluju na kožu. Uz hladnije dane potrebno je nositi i topliju odjeću pa vuneni, sintetički odjevni predmeti mogu kožu iritirati.

Hladnoća i vjetar koji dolaze s nižim temperaturama mogu promijeniti izgled naše kože u tren oka. Suhi zrak s lica skida tanki sloj ulja koji zadržava vlažnost, a to se vrlo brzo može odraziti na izgledu. U takvim uvjetima skloniji smo nastanku kožnih problema, poput ekcema, psorijaze i ekstremno suhe kože, neovisno o tome govorimo li o licu ili cijelom tijelu.

Na licu se vrlo često počinju opažati hiperpigmentacije kao posljedica pretjeranog sunčanja, dok su promjene na madežima u obliku novonastalih madeža ili promjena na već prethodnim madežima.

Alergijske bolesti kože vrlo često se pojavljuju tokom jeseni, jer boravak u zatvorenim prostorima te izloženost kućnim alergenima kao što su grinje, prašina, uzrokuju pogoršanje atopijskog dermatitisa te nastaje crvenilo lica i kože na rukama i nogama. Nastaje i svrbež kože i nelagodnost pa je liječenje potrebno kako bi bile zahvaćene što manje površine kože tijela i kako bi dermatitis prošao što brže.

Koža lica tokom jeseni vrlo često trpi, jer je tokom ljeta došlo do jače dehidracije što se tokom jeseni još pogoršava, pa se opaža suha koža obraza, ljuskanje uz nos, pucanje usnica. Vrlo često kreme za njegu koje su prije odgovarale sada koži više ne odgovaraju, jer koža zahtijeva jače i bogatije proizvode.

Pravila njege tijela potrebno je prilagoditi svakom godišnjem dobu. Tako jesen za sobom povlači posebne "zakone". Vrlo često su potrebni tretmani mezoterapije kojima se u kožu sitnim ubodima unosi hijalurosnka kiselina, vitamini, aminokiseline, minerali kako bi se koža dubinski hidratizirala i oporavila od sunčanja. U postizanju zdravog izgleda kože pomažu i medicinski hemijski pilinzi, jer se njima uklanja površinski sloj kože i potiče regeneracija kože.

Vrlo često rozacea se pogoršava tokom jeseni pa je potrebno promijeniti plan njege kože s rozaceom i odrediti liječenje, kako bi se crvenilo smanjilo i ne bi nastajali prištići.

Pretopla voda samo će iritirati i isušiti kožu. Jednako tako, tijelo nemojte osušiti rigoroznim trljanjem ručnika, već laganim tapkanjem.

Neovisno o tome muči li vas ekcem, psorijaza ili ekstremno suha koža, trebate nadoknaditi svu vlagu koju vašem tijelu oduzima grijanje. Hidratantni losion ili kremu najbolje je nanijeti nakon tuširanja - i to prvo na problematična područja. Birajte bogate kremaste formule koje će "zaključati" vlagu u stanicama kože i podariti joj nježan dodir.

S hladnijim vremenom lakše ćete primijetiti isušivanje ruku. Prijelazno razdoblje dok još ne nosimo rukavice zapravo je najgore za njih, jer nisu posebno zaštićene od vjetra, hladnoće ili prljavštine. Neophodno je da ih tokom jeseni posebno njegujete. Svaki put prije spavanja namažite ruke njegujućom kremom, baš kao i prije izlaska iz kuće svako jutro.