Mlijeko je tvar koju obično uzimamo zdravo za gotovo. Iako je tehnologija danas napredovala do neslućenih razmjera, u jednom nije uspjela – proizvesti hranu koja bi zamijenila "obično" majčino mlijeko.

Bioaktivni sastojci koje majčino mlijeko sadrži toliko su jedinstveni, da ih čovjek ne može ni kopirati niti umjetno stvoriti.

Širom svijeta svakodnevno se otkrivaju nove spoznaje o važnosti majčinog mlijeka na zdravlje djeteta, uz već poznate činjenice da se ono prirodno prilagođava dobi, potrebama, pa čak i spolu dojenčeta.

Facebook objava jedne mame koja doji svoju bebu još jednom je poučila o snazi majčinog mlijeka.

Mallory Smothers objavila je fotografiju na kojoj su prikazane dvije vrećice njenog izdojenog mlijeka. Mlijeko na desnoj slici izdojeno je dan kasnije nakon što je čitavu noć pazila i dojila svoju bebu koju je lovila lagana prehlada.

Pozivajući se na studiju iz 2013. objavljenu u časopisu Klinička i translacijska imunologija, Smothers je ponudila moguće objašnjenje zašto se mlijeka razlikuju.

Zašto se mlijeka razlikuju

"Čitala sam članak u medicinskom časopisu o tome kako se majčino mlijeko mijenja kako bi se prilagodilo nutritivnim potrebama bebe. Liječnici u studiji su objasnili da prilikom dojenja malo bebine sline dospije na majčinu bradavicu. Vjeruje se da receptori u majčinim mliječnim žlijezdama "interpretiraju podatke" iz bebine sline i detektiraju eventualne viruse i bakterije. Nakon toga majčino tijelo mijenja sastav mlijeka prilagođavajući ga djetetovim patogenima i proizvodi više prilagođenih antitijela koja će zaštititi bebu".

Smothers dodaje i kako majke bolesnih beba proizvode mlijeko s više leukocita.

Također, mlijeko na desnoj slici, koje je izdojeno kad je beba već bila prehlađena, imala pun nos i stalno kihala, sastavom podsjeća na kolostrum – 'prvo mlijeko' koje je puno antitijela i leukocita.

"Nevjerovatno, zar ne? Ljudsko tijelo me nikad ne prestaje oduševljavati!", na kraju je rekla Mallory Smothers.

Njen post podijeljen je više desetaka hiljada puta, a oglasili su se i neki liječnici.

Jamil Abdur-Rahman, direktor odjela opstetricije i ginekologije u Vista East medicinskom centru, kaže: "Ne samo da je moguće nego je i vrlo vjerovatno da kad se beba razboli, majčino tijelo počne proizvoditi drugačije mlijeko".

Janet Fyle, savjetnica na Kraljevskom koledžu za babice, rekla je: "Tijelo čini prekrasne stvari, a također i majčino mlijeko. Reakcija na slinu o kojoj priča Smothers događa se kad bradavica apsorbira bakterije i "shvati" da beba nije dobro. Stoga, moguće je. Nikad ne podcjenjujte moć ljudskog tijela."

(NajDoktor.ba)