Kada je HOBP oboljenje ozbiljno, nedostatak daha i drugi simptomi HOBP-a mogu otežati izvršavanje najosnovnijih zadataka poput laganih kućnih poslova, šetnje, pa čak i kupanja i oblačenja.
Hronična opstruktivna bolest pluća - HOBP (chronic obstructive pulmonary disease - COPD) je ozbiljna bolest pluća koja otežava disanje. Ova bolest je također poznata pod drugim nazivima poput emfizem ili hronični bronhitis. Kod osoba sa HOBP-om, zračni putevi - cjevčice putem kojim zrak ulazi i izlazi iz pluća - djelomično su začepljeni, što otežava kretanje zraka kroz njih.

Ko obolijeva

Glavni uzrok je pušenje. Približno 90% pacijenata je pušilo. Prestanak pušenja može usporiti slabljenje plućne funkcije. Neki liječnici također vjeruju da neliječena ili neodgovarajuće liječena astma može dovesti do nepovratnog oštećenja pluća.

Simptomi

Pacijenti koji su pušili kutiju cigareta dnevno mogu razviti kašalj i iskašljavati. Otežano disanje zapaža se tek pri naporu. Iskašljavanje je u početku gotovo neprimjetno, jer se javlja samo ujutro. Iskašljaj je sluzav, ali postaje gnojan tokom pogoršanja. Osnovni simptom je zaduha (dispneja) koja se pojačava kod pogoršanja bolesti tzv. egzacerbacije. Zaduha je popraćena kašljem ili hripanjem i ponekad temperaturom. Kako bolest napreduje, razdoblja između pogoršanja postaju kraća.
 
 
Kad je postavljena dijagnoza, morate napraviti sve što možete kako bi prestali pušiti. To može biti teško, ali će to značiti poboljšanje stanja i nakon postavljanja dijagnoze.
Simptomi se obično javljaju prije 50. godine života, a puno ranije u pacijenata s cističnom fibrozom. Oboljeli stalno otežano dišu, slabo kašlju i gotovo ništa ne iskašljavaju. U kasnijim fazama mogu se vidjeti teška zaduha, kašljanje i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi. Koža poprima plavkastu boju. U uznapredovaloj fazi, pacijentima je potrebna stalna njega i dodatni kisik kako bi mogli disati.

Liječenje

Što ranije liječnik otkrije bolest, liječenje je lakše. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako mislite da pripadate rizičnoj skupini. Prvi korak u brizi o nekome ko je obolio je naučiti sve što se može o toj bolesti. Ključno je da članovi porodice budu upoznati sa simptomima, liječenjem i svakodnevnom kontrolom bolesti. Naučite kako se pravilno hraniti i vježbati te tehnike koje će pomoći osobi o kojoj brinete da se osjeća zdravije i ugodnije.