Žučni su kamenci vrlo česta pojava i prisutni su u više od 10 posto opće populacije. Pojavljuju se dvostruko češće kod žena nego kod muškaraca, a učestalost im se povećava s godinama.
Prema sastavu razlikujemo kolesterolske i pigmentne žučne kamence. U razvijenim zapadnim zemljama najčešći su holesterolski žučni kamenci koji se susreću u oko 80 posto bolesnika. Čisti holesterolski žučni kamenci građeni su od holesterola, a jezgru im čine kalcijeve soli nekonjugiranog bilirubina. Takvi su žučni kamenci, u pravilu, veliki, solitarni i žućkastobijele boje. Miješani holesterolski žučni kamenci nešto su češći od čistih, sadržavaju više od 50 posto holesterola, a obično su manji o čistih holesterolskih žučnih kamenaca i često su multipli.
Što se pigmentnih žučnih kamenaca tiče, postoje dva tipa, zapadni i orijentalni. Kod nas se uglavnom susreću pigmentni žučni kamenci zapadnog tipa koji su crne boje, mali, a nastaju zbog povećane količine netopljivog nekonjugiranog bilirubina u žuči uz relativni deficit žučnih soli te višak mucina i kalcija.
Osobe koje imaju simptome žučnih kamenaca obično moraju odstraniti žučni mjehur hirurškim putem. Žučne kamence koji ne uzrokuju znakove i simptome obično ne treba liječiti.
 

Uzroci žučnog kamenca

Nije poznato zbog čega nastaju žučni kamenci. Liječnici smatraju da žučni kamenci nastaju kad:

Žuč sadržava previše holesterola - Obično žuč sadržava dovoljno hemijskih spojeva da se razgradi holesterol kojeg luči jetra. Međutim, ako žuč sadržava više holesterola nego što ga se može razgraditi, holesterol se pretvara u kristale i na kraju u kamence. holesterol u žuči nije povezan s razinama holesterola u krvi.
Žuč sadržava previše bilirubina - Bilirubin je hemijski spoj koji nastaje kad tijelo razgrađuje crvena krvna zrnca. Kod nekih stanja, na primjer kod ciroze jetre, infekcije žučnog trakta i nekih hematoloških poremećaja, jetra može proizvesti previše bilirubina.
Žučni mjehur se ne prazni kako treba - Ako se žučni mjehur potpuno ne isprazni ili se ne prazni dovoljno često, žuč može postati jako koncentrirana, a to pridonosi stvaranju žučnih kamenaca.

Simptomi

Žučni kamenci ne moraju uzrokovati znakove i simptome. Ako se žučni kamenac zaglavi u žučnom vodu i začepi ga, mogu se javiti sljedeći znakovi i simptomi:

- iznenadna i sve jača bol u gornjem desnom dijelu trbuha
- iznenadna i sve jača bol u središnjem dijelu trbuha, neposredno ispod prsne kosti
- bol u leđima između lopatica
- iznenadna i sve jača bol u gornjem desnom dijelu trbuha
- iznenadna i sve jača bol u središnjem dijelu trbuha, neposredno ispod prsne kosti
- bol u leđima između lopatica
- bol u desnom ramenu
- Bol izazvana žučnim kamencima može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati. Ako vas neki znakovi ili simptomi zabrinjavaju, posjetite liječnika.

Trajanje bola više od 6 sati obično upućuje na razvoj akutnog kolecistitisa (upala žučnog mjehura).

Ukoliko imate dolje navedene znakove i simptome teških komplikacija izazvanih žučnim kamencima, hitno otiđite liječniku:
- jaka bol u trbuhu zbog koje ne možete mirno sjediti ili naći udoban položaj
- žutilo kože i bjeloočnica
- visoka temperature sa groznicom

Liječenje žučnih kamenaca

Žučne kamence koji ne uzrokuju znakove i simptome, kao što su oni otkriveni tokom ultrazvuka ili CT snimanja za neku drugu bolest, obično ne treba liječiti. Liječnik može preporučiti da obratite pažnju na znakove i simptome kao što je jaka bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Ako se u budućnosti jave znakovi i simptomi žučnih kamenaca, dobit ćete terapiju. No većini osoba koje imaju žučne kamence bez znakova i simptoma, liječenje nije potrebno.

Liječenje žučnih kamenaca koji uzrokuju znakove i simptome, liječenje uključuje:

Hirurški zahvat kojim se odstranjuje žučni mjehur - Liječnik može preporučit odstranjivanje žučnog mjehura budući da se žučni kamenci često ponovno javljaju. Nakon što se žučni mjehur odstrani, žuč teče izravno iz jetre u dvanaesnik (duodenum) i ne skladišti se u žučnom mjehuru. Da bi ste živjeli, nije vam potreban žučni mjehur. Odstranjenje žučnog mjehura neće smanjiti sposobnost probavljanja hrane, ali može uzrokovati proljev.

Lijekove za otapanje žučnih kamenaca - Lijekovi koji se uzimaju kroz usta mogu pomoći da se žučni kamenci otope. No potrebno je mnogo vremena, više mjeseci ili godina, da se kamenci otope. Eksperimentalnim liječenjem, kad se lijekovi ubrizgavaju izravno u žučni mjehur, mogu se kamenci otopiti mnogo brže. U toku su ispitivanja koja trebaju utvrditi je li taj
postupak siguran i učinkovit. Lijekovi za žučne kamence se ne primjenjuju često i rezervirani su za osobe koje ne smiju biti podvrgnute hirurškom zahvatu.

oznake:   Žučni kamenac