U hotelu Terme na Ilidži, od 12. do 15. maja 2016. godine, u organizaciji
Udruženja/Udruge fizioterapeuta u FBiH (UFFBiH/UfuBiH) održan je 2. Međunarodni kongres fizioterapeuta BiH pod motom "Pokret = Zdravlje". Kongres je okupio više od 150 učesnika iz 11 zemalja regiona i Europe: BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Kosovo, Austrija, Njemačka, Norveška i Turska, saopštili su organizatori.

Tokom kongresa predstavljeno je više stručnih radova, održano je 31 usmeno stručno izlaganje, predstavljene četiri poster prezentacije te održano sedam radionica iz područja ortopedije, neurologije, pedijatrije, ginekologije i kardio-respiratorne fizioterapije.

Pored navedenog, predavanje na temu "Novi koncepti u hirurškom tretmanu skolioza" održao je i gost iz Turske, prof. Ahmet Alanay.

U želji što bolje promocije kongresa i UFFBiH/UfuBiH, Organizacijski odbor pozvao je studente završne godine Fakulteta zdravstvenih studija iz Sarajeva i Fakulteta Apeiron iz Banja Luke da jedan dan budu gosti kongresa. Više od 50 studenata ove dvije obrazovne instutucije, imali su priliku upoznati se sa radom kongresa te proširiti znanja i iskustva.

Zahvaljujući sponzoru kompaniji Iskra Medical, dodijeljena je i nagrada najboljem prezentovanom radu, a koju je dobila Ana Banić iz Hrvatske za rad: Alternativna medicina: Yoga iz perspektive fizioterapeuta.

Osim istraživačkih radova i predavanja prezentiranih na kongresu, te radionica iz područja manualne terapije, Bobath koncepta, pedijatrije i inkontinencije, 2. Međunarodni kongres fizioterapeuta BiH je bio mjesto dobrog druženja struke.

Naime, u skladu sa motom kongresa organiziran je odlazak pješice na Vrelo Bosne, gdje je za sve učesnike organiziran i ručak.

NajDoktor.ba