U tinejdžerskom periodu organizam treba izuzetno puno energije, a prije svega hranjivih tvari, budući da je to vrijeme kada je razvoj u najosjetljivijoj fazi. 

Petogodišnja studija američkih naučnika, koja je uključivala više do 2.000 mladih, pokazala je da su oni učesnici koji su preskakali doručak imali u prosjeku 2,3 kg više u odnosu na one koji su jeli nakon ustajanja ujutru.
 
To je bilo tako bez obzira na činjenicu da su osobe koje su doručkovale u prosjeku konzumirale više kalorija tokom dana.

Međutim, studija objavljena u časopisu Pedijatrija (Pediatrics) otkrila je da su te osobe bile i puno aktivnije.

Kada su uključeni u studiju, učesnici su imali nepunih 15 godina.

Iako je najbolje doručkovati zdravu hranu poput žitarica, istraživanja pokazuju da je bolje pojesti išta nego ništa.       

Oko 25 posto učesnika redovno je preskakalo doručak, a problem je bio posebno izražen među djevojkama, što je, kako se pretpostavlja, uzrokovano njihovim strahom od dobijanja na težini.   

"Ustanovili smo da su djeca koja su često doručkovala, pogotovo svakodnevno, općenito zdravija i u smislu načina života", izjavio je Mark Pereira s Fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Minnesote, koji je vodio istraživanje.

"Ona su fizička mnogo aktivnija i uopće imaju bolju prehranu. Tako konzumiraju manje masnoća, unose manje kolesterola, a unose više vlakana".

Iako se čini kontradiktornim da bi ljudi koji ne doručkuju bili deblji nego oni koji redovno doručkuju, Pereira objašnjava da time što napune želudac ujutro bolje kontroliraju apetit tokom dana. Pereira,također, navodi i da, kao i kod svakog obroka, treba voditi računa o odabiru namirnica.

Stoga je potrebno javnosti, a pogotovo mladima, slati jasne i nedvosmislene poruke u smislu da je konzumiranje redovnih obroka od ključnog značaja za održavanje normalne tjelesne težine, kao i vitalnosti, što opet vodi većem kretanju i većoj potrošnji kalorija.

Rizik za manjak vitamina i minerala kod mladih

- izbjegavanje doručka
- neujednačeni obroci
- fast food
- premalo hranjivih sastojaka
- utjecaj vršnjaka
- nedostatak tjelesnih aktivnosti
    

(NajDoktor.ba/Agencije)