Sindikat doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja u Sarajevu nije donio odluku o obustavi rada. 

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je predsjednik Sindikata prim. dr. Izet Hočko. Kako je kazao, još uvijek nije donijeta zvanična odluka o obustavi rada, niti će je biti, dok se za to ne stvore određene predispozicije.

"Jučer je bila prenijeta informacija iz našeg Sindikata da ćemo obustaviti rad, tj. početi sa štrajkom. Do toga još uvijek neće doći. Naš stav je da će se rad obustaviti ukoliko se nastavi pogoršan trend i rušenje statusa i standarda zdravstvenih radnika.

Godinama se regulira status zdravstvenih radnika, pogotovo doktora, a mi nismo zadovoljni time - društvo ne vodi računa nama. Zato se dešava da zdravstveni radnici traže bolju poziciju i žele ostvariti svoja prava. Glavni odbor Sindikata donio je odluku da, ukoliko se nastavi ovakvo ponašanje, polako će početi s pripremama za štrajk i borbu za svoja prava", kazao je za naš portal dr. Hočko.

Pripreme za štrajk će se realizirati u dogovoru s članovima Sindikata i menadžmentom. Sindikat doktora medicine i stomatologije ne prihvata reforme, već hoće rekonstrukciju. Prvo rekonstrukciju u organizaciji i poslovanju ustanove, zatim rekonstrukciju kompletnog zdravstvenog sistema.

"Kada je u pitanju pomenuti dogledni period u kojem bi moglo doći do obustave rada, možemo kazati da su to dva mjeseca. To je sasvim dovoljan period da se vidi da li društvo, odnosno menadžment ispunjava naše zahtjeve. Još uvijek je vrijeme godišnjih odmora, pa ćemo sačekati".

Kako je doktor kazao, građani će o svemu biti blagovremeno obaviješteni.

Predstavnici ljekara i stomatologa danas će držati sastanak s ministricom za zdravstvo KS-a Emirom Tanović-Mikulec, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju za AA potvrdio je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS-aArman Šarkić, ističući kako će danas biti održan sastanak s ministricom za zdravstvo KS-a.

Prema njegovim riječima, rad u svim medicinskim ustanovama nije narušen.

"Nemamo informacije s terena da je bilo gdje došlo do obustave rada, kako selektivne tako i kolektivne. Menadžment ustanove učinit će sve kako građani, odnosno pacijenti ne bi osjetili nešto što bi moglo ugroziti njihovo zdravlje", kazao je Šarkić za AA.

A.B., Radiosarajevo.ba