Poznato je blagotvorno djelovanje sunčeve svjetlosti na tijelo, a naročito na duh u smislu poboljšavanja raspoloženja i stimuliranja lučenja hormona serotonina. 

Sunce je stalni izvor ultraljubičastog zračenja koje, u slučaju veće izloženosti, može biti štetno za tijelo, jer ono pamti dugotrajno izlaganje UV zrakama.

Ultraljubičasto zračenje je elektromagnetsko zračenje u rasponu od 10 nm do 400 nanometara, s valnim dužinama manjim od vidljive svjetlosti. Ono se dijeli na UVA (400 – 315 nm), UVB (315-280 nm) i UVC (manjim od 280 nm). Važno je naglasiti da jedino UVA i UVB zrake prodiru kroz našu atmosferu i mogu izazvati oštećenja na ljudskom tijelu.

Često se misli da sunčeva svjetlost zbog blještanja samo smeta očima, dok je manje poznat njen stvarni štetni učinak na oči. Ugrožena su gotovo sva tkiva oka: spojnica (sluznica, odnosno konjunktiva), rožnica, leća i mrežnica. Dugotrajna izloženost UV zračenju posebno šteti leći oka i mrežnici.

No, dokazano je da i vidljivi dio spektra - plavo svjetlo kratke valne dužine, ima štetan učinak na mrežnicu oka. Ubrzava se razvoj zamućenja leće odnosno nastanak mrene, a u mrežnici na mjestu žute pjege nastaju trajne degenerativne promjene koje sa sobom nose nepopravljivo oštećenje vida. I kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može već nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici koja je fokus oka.

Djeca su najugroženija, jer je dječje oko jako osjetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. Bebe i mala djeca ne smiju se izvoditi na direktno sunce u periodu od 10 do 16 sati. U rizičnu grupu spadaju i starije osobe, kao i one kojima je operisana mrena ili imaju bolesti mrežnice.

Kako zaštititi oči od UV zračenja

  • Kapa s obodom - mehanički štiti oči od direktnog prodora sunčevih zraka.
  • Sunčane naočale - kako bi se zaštitili od sunčevog zračenja potrebno je nositi kvalitetne sunčane naočale s odgovarajućim UV filterom (95% UVB i 60% UVA). Također, bilo bi poželjno da su naočale polarizirane čime se smanjuje bljesak sunčevih zraka od drugih površina.
Zaštita od sunca trebala bi započeti već u ranom djetinjstvu. Djecu bi trebalo osvijestiti o štetnih učincima sunčevih zraka i ne izvoditi ih na sunce u srednjih dijelovima dana. Zaštitom i prevencijom od sunčevih zraka, uveliko se može sačuvati zdravlje očiju.
  • Kontaktne leće - potrebno je nositi kontaktne leće s UV filterom. Iako su dobra zaštita za oko, ne pružaju zaštitu za sluznicu, te se uz njih preporuča nošenje sunčanih naočala.
  • Ovlaživači - visoke tjelesne temperature dovode do isušivanja površine oka koje uzrokuju iritaciju i suhoću oka. Zbog toga se preporučuje upotreba umjetnih suza da bi se stabilizirala i ovlažila njegova površina.