Ranija istraživanja sugerišu da nedostatak sna povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a nova studija možda objašnjava zašto; naučnici su otkrili da manjak sna ima loš utjecaj na razinu "dobrog" holesterola u krvi.

Lipoproteini visoke gustoće (HDL holesterol) odgovorni su za uklanjanje lipoproteina niske gustoće (LDL), odnosno "lošeg" holesterola iz arterija.

LDL holesterol pridonosi aterosklerozi, stvaranju naslaga na arterijama koje povećava rizik srčanog i moždanog udara, pa je HDL holesterol važan za zaštitu srca.

Finski naučnici su zaključili da ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju nižu razinu HDL kolesterola od onih koji nemaju problema sa snom.

Njihova je studija objavljena u časopisu Scientific Reports. Do rezultata su došli eksperimentalnom i epidemiološkom analizom.Za onu eksperimentalnu angažovali su 21 sudionika koji su pet noći spavali u laboratorijski kontrolisanim uvjetima. Za 14 sudionika san je ograničen na četiri sata svake noći, a ostalih sedam spavalo je dovoljno.

Tokom studije svima su izvađeni uzorci krvi i analizirani na aktivnost gena i razinu lipoproteina. Kod osoba s nedostatkom sna otkrivena je smanjena aktivnost u genima odgovornim za regulaciju razine holesterola.

U epidemiološkoj analizi korišteni su podaci 2739 osoba iz dviju ranijih studija koji su, među ostalim, odgovarali na pitanja o tome osjećaju li da spavaju dovoljno i također su im uzeti uzorci krvi za analizu.

Finski naučnici tvrde da nalazi obje studije sugerišu da već i kratko razdoblje s nedovoljno sna može imati loš utjecaj na zdravlje i da se njima možda objašnjava zašto manjak sna može potaknuti kardiovaskularne probleme.

"Eksperimetnalna studija potvrdila je da samo sedam dana s manjkom sna dovoljan da se počne mijenjati tjelesni metabolizam i imunološki odgovor", rekla je finska naučnica Vilma Aho, dodajući da njen tim dodatnim studijama namjerava šire istražiti tu poveznicu.

NajDoktor.ba/Agencije