Bol na području glave tokom trudnoće može biti neugodna, no u većini je slučajeva bezopasna.
Migrene nisu neobična pojava u prvom tromjesečju. Dobra je stvar što je u većini slučajeva glavobolja bezopasna. Najčešća vrsta glavobolje je ona koju nazivamo "tenzijska" glavobolja i gotovo je svako ima barem jedanput u životu. Osjeća se kao pritiskanje ili stezanje na sljepoočnicama, licu, čelu, stražnjem dijelu glave ili vratu, a može trajati satima ili danima.

Bol kod tog tipa glavobolje opisan je kao neprestani pritisak na glavu i osjećaj kao da se ona gnječi. Često je prisutan s obje strane glave ili na više mjesta, pri čemu se javlja osjećaj kao da oko glave postoji obruč koji se steže. Bol je najčešće blag ili umjeren, a katkad je i težak. Uglavnom je intenzivniji ujutro i navečer. Ako ste oduvijek bili skloni takvim glavoboljama, stanje vam se u trudnoći može pogoršati.

Stručnjaci još ne znaju zašto trudnoća potpomaže glavobolju, no hormoni u ovom slučaju igraju veliku ulogu. Mnoge se trudnice riješe glavobolje u drugom tromjesečju, kada se stabilizira bujica hormona, a tijelo privikne na sve ono što mu se događa. Ostali mogući krivci mogu biti alergija, stres, depresija, glad, dehidracija, umor, začepljenje sinusa.

Još jedan tipičan oblik glavobolje jest migrena. Stručnjaci kažu kako barem jedna od pet žena ima migrenske glavobolje u nekom razdoblju života, a oko 15 posto migrenu prvi put dobije upravo u trudnoći.

Javlja se periodično i najčešće zahvata samo jedan dio glave. Često joj prethodi opća slabost, koja upozorava na približavanje napada, ali ta faza u nekim slučajevima izostaje, pa napad bolova dolazi naglo i neočekivano. Bol je intenzivan i pulsira, često popraćen gubitkom teka, mučninom i povraćanjem. Koža glave, na strani zahvaćenoj bolom, izrazito je osjetljiva.
 

Kako olakšati bol

Često buka i svjetlo pogoršavaju smetnje, pa nam odgovara tišina i tama. Liječnici često preporučuju da, ako patite od glavobolje, vodite dnevnik kako biste saznali što je prethodilo glavoboljama. Zapisujte sve što ste pojeli u 24 sata i što ste radili prije nego što je migrena počela.

Neki uobičajeni okidači za migrenu uključuju hranu koja sadržava nitrate (uobičajeni u prerađenoj hrani poput salama, hrenovki) i monosodij glutamat, sulfate (u sušenom voću), umjetne zaslađivače, dimljenu ribu, čokoladu, kao i glasne zvukove, dim cigareta, jake parfeme i ekstremnu toplotu ili hladnoću.

Kada poći liječniku
 
  • Ako ste u drugom ili trećem tromjesečju i imate vrlo jake glavobolje ili jaku glavobolju prvi put koja uključuje promjene vida, bol u trbuhu, dobivanje na težini, oticanje lica i ruku.
  • Ako imate trenutnu "eksplozivnu" glavobolju, silovitu bol koja vas je probudila iz sna, glavobolju koja ne prolazi ili onu koju još nikada u životu niste iskusili.
  • Ako vam je glavobolja povezana s groznicom ili temperaturom i ukočenim vratom.
  • Glavobolja vam se pogoršava te imate i druge probleme poput zamagljenog vida, usporenog govora, odsutnosti.
  • Imate glavobolju nakon što ste pali i udarili glavom.
  • Imate začepljenje nosa i pritisak ispod očiju ili neku drugu bol u licu ili zubima. Možda je riječ o infekciji sinusa koja se mora liječiti antibioticima.

 

oznake:   trudnoćaglavobolja