Nemamo preventivne preglede, kakav je papa-test, koji pokazuje promjene na grliću maternice. Nigdje u svijetu ne postoji tehnika za takvo nešto, kaže prof. dr. Senad Mehmedbašić 

Po učestalosti svih zloćudnih tumora u svijetu, karcinom jajnika je na petom mjestu, ali je na prvom kada je riječ o smrtnosti žena od tumora spolnih organa.

Što se tiče BiH, broj žena kojima je dijagnosticirana ova bolest u stalnom je porastu. Potvrdio nam je to prof. dr. Senad Mehmedbašić, specijalista ginekologije i opstetricije (sinonim za porodiljstvo), naglašavajući da je još nepoznanica zbog čega tumor jajnika nastaje.

Redovni pregledi

Radi se o podmukloj bolesti koja u svom razvoju ne daje nikakve simptome. Oni se počnu javljati tek kada je bolest uznapredovala.

"Karcinom jajnika ne možete prevenirati. Nemamo preventivne preglede, kakav je papa-test, koji pokazuje promjene na grliću maternice. Na jajniku se ne može vidjeti predstadij karcinoma. Nigdje u svijetu ne postoji tehnika za takvo nešto. Tek u uznapredovanom stadiju ljekar vidi bolest, a tada je u većini slučajeva kasno" – ističe Mehmedbašić.

Kako bi se smanjila smrtnost, potrebno je da žene redovno odlaze na godišnji sistematski pregled koji podrazumijeva uzimanje papa-brisa i transvaginalni ultrazvučni pregled, gdje će ljekar, uz pomoć tehnike color dopplera, vidjeti da li je u pitanju karcinom ili nije.

Međutim, važno je naglasiti i to, ističe naš sagovornik, da povećana stopa peroralne kontracepcije (tablete), može smanjiti pojavu karcinoma jajnika.

"Pilula nema samo kontraceptivni učinak. Ona će, ono što je bitno za ovu bolest, smanjiti broj ovulacija, a time i incidence za pojavu raka jajnika. To naravno, nije isključivi razlog smanjenja broja oboljelih, ali jeste činjenica. Međutim, kod nas ni to nije prepoznato" – kaže Mehmedbašić.

Stopa izlječivosti

U medicini je poznato 11 vrsta karcinoma jajnika. Stopa izlječivosti zavisi od stadija u kojem se tumor otkrije.

"Samo u najranijem stadiju možemo govoriti o izlječivosti. Tada se pristupa operaciji. Ona mora biti doktrinarna, a to znači vađenje jajnika i trbušne maramice, uzimanje biopsijskih materijala sa šest tipičnih tačaka i fiziološki ispirak iz trbuha koji se šalje na citološku analizu. Potom se radi stepen razvoja tumora, a zatim, ako je potrebno, i hemoterapija. Šest mjeseci nakon operacije ljekar laparoskopski provjerava ima li ponovnih promjena", pojašnjava prof. dr. Mehmedbašić.

Obolijevaju i mlade djevojke

U rizičnu grupu, osim genetskih predispozicija, spadaju žene u menopauzi, potom one koje nisu rađale, ali i one koje su kasnije rodile djecu.

"To jesu rizične grupe koje su prepoznate, ali mi imamo slučajeva i mladih djevojaka kod kojih je otkriven karcinom jajnika" – kaže prof. dr. Senad Mehmedbašić.

Nadutost, umor, gubitak apetita…

Najčešći simptomi raka jajnika su grčeviti bolovi u trbuhu koji traju duže od dvije sedmice, osjećaj napuhanog stomaka, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica. Mogu se javiti smetnje u pražnjenju crijeva (zatvor ili proljev), te povraćanje. Neke žene mogu osjetiti urinarne probleme, poput nekontroliranog mokrenja.

Ginekološke smetnje, primjera radi, nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tokom spolnog odnosa, javljaju se u manje od četvrtine oboljelih.
Od općih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

 

(A. Sijerčić/Faktor.ba/Foto: K. Softić)