Od prvog dana, otkako je prije 25 godina osnovao Kliniku Svjetlost, prof. Nikica Gabrić vjerovao je da je budućnost oftalmologije u mladim liječnicima - jer je budućnost svog posla vidio u novim tehnologijama i inovativnim pristupima liječenja bolesti oka.

Mladi se ne boje učenja i zbog toga brže svladavaju nove tehnologije. Često ih i unapređuju, što trenutačno čine s trećom generacijom laserskog skidanja dioptrije - govori prof. Gabrić, koji je prije 25 godina izveo prvo lasersko skidanje dioptrije u regiji, a danas sa svojim mladim timom radi na razvoju nove generacije tog sofisticiranog postupka, takozvanoj lentikularnoj ekstrakciji.

Prva evropska SmartSight lentikularna operacija obavljena je prije tri godine upravo u Zagrebu, i to na Schwind ATOS laseru, koji, za razliku od ranijih uređaja tog tipa, hirurzima omogućuje digitalnu navigaciju i integriranu kontrolu astigmatizma. Zbog sudjelovanja u razvoju tog uređaja Svjetlost je kao vodeća oftalmološka ustanova u svijetu od kompanije Schwind dobila status referentnog i razvojnog centra, što znači da pacijenti imaju pristup najnovijim protokolima, ali i najboljim uređajima koje nudi ova njemačka kompanija.

I svjetski farmaceutski div Johnson & Johnson prepoznao je rad i kvalitetu tima klinike Svjetlosti, s kojim razvija svoj uređaj za lentikularnu hirurgiju, laser pod nazivom "Elita". To je drugi uređaj te vrste koji će uskoro biti na tržištu, a razvijen je u Svjetlosti i u njega je ugrađen DNA njihove stručnosti.

"U svakom poslu morate pratiti trendove", kaže prof. Gabrić. "Ja sam prije 26 godina otišao u Japan kako bih svladao prvu generaciju laserskog skidanja dioptrije, a danas nama dolaze iz Japana, Koreje, Amerike, Omana, Njemačke, Austrije i od nas uče lentikularnu hirurgiju. Tako sam od onog koji prati trendove postao onaj koji vodi ustanovu u kojoj se postavljaju svjetski trendovi!"

Kao ustanova Svjetlost je prošla dug put razvoja i dokazivanja - kako na tržištu tako i na akademskoj, profesionalnoj i sada na industrijskoj razini. Danas je to najopremljenija oftalmološka klinika na svijetu, a pacijenti imaju najmoderniju uslugu.

"Zamislite da ste razvijali uređaj koji će se koristi oko 200.000 puta godišnje, a to je Schwind Atos, i vjerovatno više od 500.000 puta godišnje - J&J Elita. To je 700.000 operacija na godinu i sedam miliona u sljedećih deset godina - na čiji ste razvoj direktno uticali svojim savjetima i komentarima prenesenim razvojnom timu. Dio mene i cijelog ovog tima bit će ‘ugrađen‘ u svaki taj zahvat", govori dr. Ivan Gabrić, prvi hirurg na svijetu koji je na Eliti izveo low-energy Silk zahvat.

Johnson & Johnson prepoznao je Svjetlost kao globalnog lidera te je zagrebačku kliniku proglasio edukacijskim centrom i za ugradnju leća kod operacije mrene te operacija za čitalačku dioptriju. Profesor Gabrić još uvijek je prvi na svijetu po broju ugrađenih Synergy leća nove generacije, kakve i sam ima. I mnoge svjetske zvijezde povjerile su mu svoje oči za taj zahvat - glumci Tim Roth, Esai Morales, Franco Nero, Armand Assante, pokojna Ivana Trump i mnoge druge slavne osobe. To nimalo ne čudi - Svjetlost je danas najopremljenija oftalmološka klinika na svijetu.

TRI GENERACIJE

Prva generacija laserskog skidanja dioptrije, površinska PRK metoda, nastala je prije 35 godina, a obilježili su je razni pokušaji da se ubrza cijeljenje i osjećaj nelagode te pokušaji unapređenja lasera kako bi bili precizniji. Ti su laseri  ovisili o relativno primitivnim računalima i stoga nisu bili od velike pomoći hirurgu u kontroli zahvata. Danas se površinske metode izvode kod ljudi s tankom rožnicom ili kod nekih drugih ograničenja poput ožiljaka.

Druga generacija laserskog skidanja dioptrije - LASIK metoda - početkom milenija stekla je popularnost jer je omogućavala brži oporavak i stabilnost rezultata. Računala koja su upravljala laserima postala su brža, mogla su pratiti oko pacijenta i nuditi opcije rješavanja i drugih smetnji osim dioptrije. Prvi LASIK zahvati izvodili su se kombinacijom Excimer lasera i električnog nožića, mikrokeratoma, koji je u proteklih desetak godina zamijenio Femtolaser. FemtoLASIK danas je zlatni standard za laserske operacije, a Klinika Svjetlost uvela ga je 2010.

Treća generacija laserskog skidanja dioptrije - lentikularna ekstrakcija - znači da se koristi samo Femtolaser. Metoda je minimalno invazivna, brza, a ujedno najsigurnija. Zbog toga se pacijenti već sutradan mogu vratiti svojim obavezama i aktivnostima, a ima i najmanji rizik za razvoj suhog oka. Prvu lentikularnu operaciju u Hrvatskoj napravila je doc. Maja Bohač u Klinici Svjetlost još 2012. - na uređaju Zeiss VisuMax 500. U međuvremenu se lentikularna hirurgija, zbog nemogućnosti preciznog tretiranja astigmatizma, povukla pred Femto-LASIK metodom, no razvojem tehnologije i dolaskom VisuMax 800, J&J Elita i Schwind Atos lasera polako postaje zlatni standard. To je budućnost laserskog skidanja dioptrije.

 

preuzeto:gloria.hr