Uzrok ove vrste dermatitisa nije poznat. Smatra se da nastaje kao kožna reakcija na cirkulirajuće dijelove bakterijske, žarišne infekcije.
Numularni (diskoidni) dermatitis je upala kože koju karakterišu promjene u obliku diska ili kovanice. Ova bolest kože može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako češće u odraslih i to u dobi od 50 do 70 godina. Često je povezana sa suhom kožom, naročito tokom zime.

Promjene na koži često započinju kao područja konfluirajućih vezikula i papula koje kasnije vlaže serumom i stvaraju kraste. Promjene su eruptivne, široko rasprostranjene i svrbe. Često su upadljivije na ekstenzornim stranama ekstremiteta i na stražnjici, ali se također pojavljuju i na trupu. Može doći do egzacerbacija i remisija, a kada se to desi, novonastale promjene obično se javljaju na mjestima prethodnih promjena koje su zacijelile. 

Dijagnoza
 
Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, histološkog nalaza.
 

Liječenje

Liječenje numularnog ekcema zahtijeva cjelovit pristup. Oralno se primjenjuju antibiotici uz obloge s vodom (iz slavine), naročito kad postoji vlaženje i gnojenje. Prije spavanja se može postaviti okluzivni zavoj s kortiksteroidnom kremom ispod polietilenskog sloja ili s trakom natopljenom flurandrenolidom. Intralezijske injekcije kortikosteroida mogu imati povoljan učinak na nekolicinu promjena koje ne odgovaraju na liječenje.

U raširenijim, otpornim i recidivirajućim slučajevima može pomoći UVB zračenje samo ili ultraljubičasto A zračenje s oralno primijenjenim psoralenom (PUVA). Ponekad je potrebna peroralna primjena kortikosteroida, no dugotrajnu primjenu treba izbjegavati. Također je važno izbjegavati kupanje i tuširanje vrućom vodom, upotrebu komercijalnih sapuna, nošenje vune i sintetike.
 
Sljedećeg ponedjeljka 6. jula čitajte o zastojnom dermatitisu, koji su simptomi i znakovi te kako se liječi ova vrsta ekcema.